Tokaj a kormány szíve csücske - 75 százalékos támogatáshoz juthat

Az idei piaci tapasztalatok alapján módosítják a szőlő szerkezetátalakítási támogatások feltételeit, a jövőben előnyt élveznek azok a gazdák, akik tudatosan, a piaci igényeknek megfelelő ültetvény telepítéséhez igényelnek támogatást - mondta az MTI szerint Nagy István agrárminiszter Tokajban, a szüreti napok szombati eseményén.
Domokos Erika, 2019. október 5. szombat, 20:19
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

Ennek megfelelően a támogatás odaítélésekor előnyben részesítik majd azokat, akik borászati üzemmel rendelkeznek, vagy az általuk művelt ültetvények termését jellemzően hosszú távú szerződés keretében értékesítik már most is, illetve a létesítendő ültetvény termésére hosszú távú felvásárlási szerződéssel rendelkeznek - közölte a miniszter.

Külön figyelmet fordítanak a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának javaslataira, és az unió által engedélyezett legmagasabb, 75 százalékos támogatást biztosítják a borvidék azon szőlőtelepítéseihez, amelyek a magas minőséget és a régi, jó adottságú területek termelésbe vonását célozzák.

Az Agrárminisztériumban felismerték, hogy a térségre irányuló támogatások nélkülözhetetlenek az ágazat jövője szempontjából. Ennek érdekében a tárca több programot indított el és támogat a borvidéken.

A Tokaj Közösségi Infrastruktúra Alapprogram keretében 25 ezer hektoliteres borászati kapacitás, szőlőműveléshez szükséges géppark és közösségi anyagbeszerző központ áll a borvidék szőlő- és bortermelőinek szolgálatára. Ugyanakkor anyagilag és szakmailag is támogatják a hegyközségi tanácsot a Tokaj eredetmegjelöléssel kapcsolatos nemzetközi jogérvényesítő tevékenységében. Eddig már Kínában, Szingapúrban és Kanadában léptek fel a név védelmében. Bármerre is viszünk tokaji bort, az Magyarország kiváló hírnevét öregbíti - véli a miniszter.

Reklámra is van pénz
Az Agrárminisztérium 3,5 milliárd forintos borpromóciós támogatási programot indít a hazai borok piacra jutásának segítésére. Borpromóció nélkül nem lehet elérni a hozzáadott érték növelését, a hazai szőlő-bor ágazat fenntartható növekedését, hatékonyabb termelést, magasabb termelési értéket lehetővé tevő szőlőültetvényekre van szüksége az ágazatnak, ezért indokolt ennek támogatása - véli Nagy István.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ittott, 2019.10.06 19:09

ez azt jelent MAGYARUL hogy a kicsiknek lófaszt a seggébe. a nagyok, a NER lovagjai lesznek a nyertesek. a nagy hal megeszi a kishalakat. katt. katt. bekattant bugrisok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.10.06 10:18

Én inkább a vegyipart támogatnám... Bort ők is tudnak csinálni, és még mást is! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2019.10.05 20:46

Ez mind szép és jó lenne, ha nem járna a többi bortermő vidék elsorvasztásának a veszélyével. Ugyanis Mo-n rengeteg jó minőségű bortermő vidék van. Ha pedig Tokaj lesz az egyetlen, amely megkapja az - amúgy irreálisan magas - 75%-os támogatást, akkor a többi szépen lassan elsorvad. Akkor meg majd jönnek szépen az olasz, spanyol, német (lol) és persze a fagyállóval dúsított osztrák borok (mivel Tokaj egymagában nem tudja fedezni a teljes mo-i keresletet). Bár persze pártunkat és kormányunkat ez nem igazán érdekli, hiszen az észérvek sose hatottak rájuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html