Túlszámlázott csekkek: a magyar háztartások százmilliókat kapnak vissza

Jogszabálysértő díjak alkalmazása miatt 2017 első felében összesen több mint 274 millió forintot kellett visszautalniuk a szemétszállító cégeknek a fogyasztók számára - értesült a hirado.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. szeptember 16. szombat, 08:09
Fotó: Pixabay

Folyamatosan ellenőrzi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) díjfelügyeleti eljárás keretében a szemétszállítással foglalkozó cégek díjszabási gyakorlatának jogszerűségét.

A települési hulladékgyűjtést végző szolgáltatók jogszabálysértést követnek el, ha a megengedettnél nagyobb összegű számlákat állítanak ki a szolgáltatást igénybe vevő önkormányzatok, intézmények vagy ingatlantulajdonosok részére - idézi a portál a MEKH-et.

A jogszerűtlen díjszabást alkalmazó cégeket a hivatal határozatban szólítja fel arra, hogy a jogszabálysértő díjból származó többletbevételeik jegybanki alapkamattal növelt összegét térítsék vissza az arra jogosultaknak, a visszafizetés tényét pedig megadott határidőn belül igazolják a hivatal felé.

Az idei év első felében a MEKH felügyeleti eljárásainak eredményeként az érintett cégek összesen 274 699 475 forintot fizettek vissza a fogyasztóknak. A díjfelügyeleti eljárásokról szóló határozatok a MEKH honlapján érhetők el.

(Hamarosan kopogtat a behajtó - kinek az ajtaján?)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.09.17 10:27

A felelősöket, mert biztos vannak, csak ki kellene vizsgálni, miért nem büntetik meg?
A melóstól egy párezres tételt is azonnal levonnak, a vezetők pedig súlyos összegeket csesznek el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazakasl, 2017.09.16 17:54

Évek óta figyelem a Fővárosi Elektromos Művek ZRt. ügyeskedését is - ilyen és kissé hasonló ügyekben.
Igaz, a számlakészítési rendszerükben felhasználják a nem kimondottan olcsó német SAP-s rendszert, ámde a rendszer valahogyan mégis téved ...
Általában minden havi számlán 1 vagy 2 forintot simán túlszámláznak! Vagy "kerekítés" címén dobnak hozzá.
Persze ez a gyakorlatban az ügyfeleknek nem nagy összeg, és szinte észre sem venni, de gondoljunk csak bele azokba az 1 vagy 2 forintokba - mondjuk például több százezer ügyfél esetében és a hozzájuk havonta érkező rendszerességgel.
A főtolvaj (pl. Aladdin a 40 rablóból) mindenesetre azt mondaná reá - ÜGYES!
Hiszen valójában az Elmű-Émász ZRt. cég is - csupán egy sima közmű-szolgáltató!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gerepapa41@gmail.com, 2017.09.16 14:38

Ez a helyes! Normális Közigazgatásban ez meg sem történhetett volna! Csak most a vétkesekkel kéne "elszámolni", hogy máskor ilyen még csak "véletlenül" se' fordulhasson elő!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html