A bankok ennek segítségével információt kaphatnak a vállalati nemteljesítési valószínűségről, egy kizárólag az MNB számára elérhető, egyedülálló adatbázis alapján. A szolgáltatás így csökkenti az információs aszimmetriát, segíti a banki kockázatkezelést, támogatva ezzel a vállalati hitelezést.

A vállalati hitelinformációs rendszer célja, hogy a jegybank a saját adatbázisait felhasználva olyan modelleket és információs platformot hozzon létre, ami a banki hitelezési döntésben segítséget jelent. A mostani fejlesztést a központi hitelinformációs rendszerről szóló törvény (2011. évi CXXII. törvény) módosítása tette lehetővé, amelynek értelmében a jegybank anonim módon összekapcsolhatja a hitelregiszterből származó információkat az adóbevallásokban szereplő vállalati tulajdonságokkal.

Így egy olyan adatbázis jön létre, amely tartalmazza a központi hitelinformációs rendszerben (khr) szereplő, hitelezett vállalatokhoz kapcsolódó hitelinformáció mellett ezen vállalatok mérleg- és eredménykimutatás-adatait. Az adatbázis egyes jellemzőknél szűkebb lehet, mint a legnagyobb bankok információs bázisa ügyfeleikről, de nagyon értékes információkkal szolgál azzal, hogy lefedi a központi hitelinformációs rendszerben szereplő teljes hitelezett vállalati kört.

Az adatbázisra építve a Magyar Nemzeti Bank a mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelkockázatának becslésére alkalmas modelleket hozott létre. Segítségükkel bizonyos vállalati karakterisztikák (elsősorban mérleg- és eredménykimutatás-adatok) ismeretében becslés készíthető a mikro-, kis- és középvállalatok nemteljesítési valószínűségére vonatkozóan. Az adatbázis sajátosságai, a modell részletes leírása, illetve a modellezés eredményei részletesen megismerhetők az MNB egy új tanulmányából.

A létrehozott modellek felhasználásával a BISZ Zrt. 2016. augusztus 31-én elindítja legújabb, a khr hiteljelentést kiegészítő és opcionális igénybe vehető kkv bankinformációs szolgáltatását. A BISZ Zrt. szerződött partnerei ennek segítségével információt kaphatnak saját értékelésük ellenőrzéséhez vagy kiegészítéseként. A szolgáltatást a bevezetési időszakban (2017. január 1-ig) minden egyes szerződött partner díjmentesen használhatja.