Új termékkel bővült az áramtőzsde

Májusban rekord szintet ért el a magyar áramtőzsdén kereskedett mennyiség, az üzemeltető HUPX Zrt. tavaly kikerült a veszteségekből.
Leszák Tamás, 2013. június 11. kedd, 11:26

Június 6-tól új termékkel bővült a HUPX Zrt. által működtetett magyar áramtőzsde határidős fizikai piaca, a börze tagjai heti zsinór termékekkel bővíthetik kereskedési tevékenységüket - mondta Balázs László vezérigazgató keddi sajtótájékoztatóján. Az új termék első kereskedési napján kötés is született 5 megawatt mennyiségben a 26-i hétre. A jelenleg összesen 49 taggal rendelkező áramtőzsdén idén májusban rekord szintű, 25 terawattóra feletti összforgalmat ért el, az év elejétől május végéig 3585,5 gigawattórán állt a börzén a teljesítés, a legnagyobb napi kereskedett mennyiséget április 8-án regisztrálták több mint 41 ezer megawattórával - ez az itthoni bruttó fogyasztás több mint harmadát jelentette. A magyarországi bruttó áramfogyasztás átlagosan 20,5 százaléka fordult meg eddig idén az áramtőzsdén, a cseh, szlovák és magyar piacok tavaly őszi összekapcsolása nyomán a várakozásoknak megfelelően nőtt a konvergencia a régiós piacok és a német áramtőzsdei árak között, a májusi HUPX-zsinórár 28,77 eurón 26 eurocenttel volt magasabb a releváns cseh és szlovák áraknál - ez a valaha mért legalacsonyabb különbség az érintett piacok között, a nyugat-európai határidős tőzsdékhez mért prémium a a front zsinór havi terméknél átlagosan 1 euró alatt maradt.

A három országot érintő piac-összekapcsolás jövőre további két országgal, Romániával és Lengyelországgal bővülhet, az erről szóló tárgyalások Balázs szerint már folyamatban vannak. A hosszú távú piacon is rekord született április közepén, amikor a napi forgalom 315,2 ezer megawattórán teljesült. A HUPX 700 millió forint árbevétel mellett nullaközeli eredménnyel zárt 2012-ben, a beruházások és a fenntartási költségei miatt idén is hasonló eredményesség várható - mondta a vezérigazgató a Napi Gazdaság kérdésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK