Újabb autóipari multi érkezik Magyarországra

A dél-koreai Inzi Controls 14,8 milliárd forintból akkumulátorgyártó üzemet épít Komáromban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2019. július 1. hétfő, 13:12
Fotó: MTI Fotó / Mónus Márton

A kormány 1,63 milliárd forinttal segíti az Inzi Controls 14,8 milliárd forintos beruházását. Az állami támogatást azzal indokolta Szijjártó, hogy az elektromos autók akkumulátorainak előállítása 122 új munkahelyet teremt Komáromban. Az Ázsiában és Amerikában is jelen lévő dél-koreai cég az első európai gyárát nyitja meg Magyarországon.

A távol-keleti beruházóknak köszönhetően Magyarország az elektromos autók akkumulátorainak 17. legnagyobb exportőre, beruházásaik pedig erősíthetik a gazdasági kapcsolatokat. Ennek köszönhető az is, hogy Dél-Korea és Magyarország kereskedelmi forgalma tavaly 45 százalékkal bővült, csaknem 50 vállalatuk 6 ezer belföldi munkahelyet működtet - hangsúlyozta a miniszter, aki szerint a vállalatok sikerét a fejlesztések és azok mielőbbi kiaknázása döntheti el, az országok közötti verseny pedig a beruházásokon múlik.

Magyarország erős versenyben nyert el egy újabb beruházást, és ezzel ismét közelebb került az évi 10 ezer milliárd forintos autóipari termeléshez - tette hozzá Szijjártó.

Az európai piacra készülő befektetők kiszámítható partnerének nevezte a térséget. Szerinte a kormány döntései mellett jelentős részben az autóipar helyi fejlődésének is köszönhető, hogy a 2010 után 13 százalékot közelítő munkanélküliség 2 százalékra esett vissza a megyében - mondta már Czunyiné Bertalan Judit, Komárom fideszes országgyűlési képviselője.

Az Inzi Controls magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója a jelentős kormányzati támogatás és a jól képzett helyi munkaerő mellett a térség kedvező fekvésével indokolta, hogy az anyavállalat az komáromi beruházás mellett döntött. Cso Jun Hjung szerint Magyarország az európai logisztikában kedvező helyet foglal el, ezért nem zárta ki az újabb fejlesztések lehetőségét.

A dél-koreai cég többek között az Audi, a Volkswagen, a Continental beszállítója, illetve a Bosch technológiai partnere. Az Inzi Controls Hungary Kft.-t tavaly ősszel jegyezték be, a termelés jövő év elején indulhat. Korábban a szintén dél-koreai SK Innovation is Komáromot választotta európai akkumulátorgyártási központjának, a Samsung pedig a gödi üzemét alakítja át hasonló célra. Magyarországot választotta első európai beruházásához japán GY Yuasa is, amely Miskolcon épít lítium-ion akkumulátorokat gyártó üzemet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Juliusz48, 2019.07.02 08:50

@lordofearth: Tisztelt lordofearth! Amíg nincs a fejlett országokhoz hasonló gazdagságú vállalkozó rétegünk, addig bizony ezt a tőkét, és persze a hasznát is a tőkeerősebbek fogják uralni, mint mindenhol a világon. Három lehetőség áll előttünk: Vagy kiirtja magát az emberiség és akkor az egésznek nincs jelentősége mi történik most, de a munkájukból élő polgárainknak újabb lehetőség addig.
Vagy tőkeerősebbek lesznek a kapitalistáink és átveszik, megveszik ezeket is mert megtehetik.
Esetleg örökös bér rabszolgaságra leszünk kárhoztatva, mint az emberiség 95%-a.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2019.07.01 14:00

@lordofearth:
tudnak...iletve nulla tudásúak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2019.07.01 13:59

Azt gondolná az ember, hogy egy magyar fejlesztésű szuper akku gyártását kezdik el valahol Magyarországon..de nem :) megint egy külföldi sokadik tömegvállalkozás jön ugyanazzal a technológiával. Orbán országa képtelen versenyre kelni a külföldiekkel...a magyarok ennyit utnak...a béka segge alatt méterekkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html