Újabb milliárdok jutottak kkv-fejlesztésre

Az észak-alföldi régióban 88 pályázó nyert a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számra meghirdetett telephely-fejlesztési pályázaton, összesen 5,6 milliárd forintot - jelentette be Mező Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ÉARFÜ) ügyvezető igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón Debrecenben.
MTI, 2013. június 3. hétfő, 15:02

A korábban e célra rendelkezésre álló 1,7 milliárd forint pályázati keretet a kormány 3,9 milliárd forinttal megemelte, ezáltal egy vállalkozás átlagosan 56-60 millió forint fejlesztési támogatáshoz jutott - közölte.

A régióhoz tartozó három megyében - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg - 288 telephely-fejlesztési pályázat érdekezett az ügynökséghez, közülük nyertek 88-an. Elképzelhető azonban, hogy az árfolyamnyereségből, illetve az esetleges visszautalásokból képződő keretből további kkv-kat is tudnak még támogatni - fűzte hozzá Mező Ferenc.

A fejlesztési célok mellett a munkahelyteremtési és -megtartási vállalások is kedvezőek, a támogatói döntéssel 652 új munkahely létesül, 323 pedig megmarad a régióban - jelezte az igazgató.

Mező Ferenc tájékoztatása szerint az elmúlt másfél évben - beleértve a mostani 88-at is - 301 nyertes telephely-pályázatra összesen 16 milliárd forint európai uniós forrást fizettek ki, ami 2300 új munkahelyet jelent a kkv-szektorban a három megyében. "Ilyen sok pénzt, ilyen rövid idő alatt kkv-k még nem kaptak, ehhez komoly kormányzati szándék kellett" - mutatott rá az fejlesztési ügynökség vezetője.

Az Észak-Alföldi Operatív Program (ÉAOP) keretében 2007-től 1612 projekt nyert 281,2 milliárd forint támogatást. Eddig csaknem 1500 projektre kötöttek szerződést 265,4 milliárd forint támogatási összeggel, amiből 160 milliárd forintot fizettek ki - tájékoztatott Mező Ferenc.

HOZZÁSZÓLÁSOK