Újdonsággal állt elő a Gránit Bank

Újgenerációs mobilfizetési megoldást vezetett be a Gránit Bank, a fejlesztés, amivel a hagyományos bankkártya mobiltelefonra telepíthető, egész Európában egyedülálló - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 45 százalékban állami tulajdonú bank sajtótájékoztatóján.
MTI, 2016. szeptember 30. péntek, 14:32
Fotó: Napi.hu

Az új fizetési mód lehetővé teszi a gazdaság további fehérítését, és a készpénzforgalom csökkentését, valamint hozzájárul a kereskedelmi forgalom növekedéséhez. Az elmúlt hat évben a GDP 30 százalékáról 20 százalékra csökkent a feketegazdaság aránya az országban. A további javuláshoz már nem elég az online kassza, vagy az ekáer bevezetése, további innovatív megoldásokra van szükség - véli a tárcavezető.

Az alkalmazással a világon szinte bármelyik érintéses Mastercard terminálján lehet bankkártya nélkül, mobiltelefonnal fizetni. A Gránit Bank a Mastercarddal együttműködésben fejlesztette a mobiltárcát, amelyet Európában elsőként a bank vezet be - mondta Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója.

A bank ügyfelei az alkalmazás két héttel ezelőtti elindítása első napján már 164 bankkártyát digitalizáltak, ami néhány napon belül megduplázódott, jelenleg több mint ezren regisztráltak, a fizetési tranzakciók száma közelít a kétezerhez.

Minden bankkártya elhelyezhető egy digitális eszközben, például mobiltelefonban, a felhőalapú mobilfizetési rendszer nem igényel sim-kártyát, sem mobilszolgáltatót, az alkalmazás telepítésére és androidos mobiltelefonra van szükség. A vásárlás befejezésekor a kártyabirtokos a mobiltelefonját hozzáérinti a kereskedő termináljához, a rendszer virtuális kártyaszámot generál a tranzakció biztonságához - mondta Szetnics László, a Mastercard regionális üzletfejlesztési vezetője.

A bank 2016 első nyolc hónapjában 185 milliárd forint mérlegfőösszeget és 125 millió forint adózás előtti eredményt ért el. A mérlegfőösszeg 49 százalékkal nőtt, az eredmény pedig több mint kétszerese az előző év azonos időszakinak. A bank eszközportfóliója az első nyolc hónapban meghaladta a 70 milliárd forintot, ami 55 százalékos növekedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK