Újra jön az ingyenhitel - Most ki kapja?

A baromfiágazatra is kiterjeszthetik a korábban a jégeső, a fagykár, valamint a sertés- és tejpiaci válság enyhítését célzó százszázalékos állami kamattámogatással elérhető agrár Széchenyi-kártyát - tudta meg a Magyar Idők. A folyószámlahitel kapcsán már folynak a tárgyalások a programért felelős Kavosz Zrt. és a Földművelésügyi Minisztérium között.
Domokos László, 2017. február 4. szombat, 17:41
Fotó: Napi.hu

Kedvezményes hitelkonstrukcióval könnyítené meg a madárinfluenza-járvány miatt nehéz helyzetbe került baromfisok helyzetét a kormány. Bár döntés egyelőre nem született az ügyben, a lap szerint a korábban a jégeső- és fagykár, majd a tehenészetek és a sertéstartók részére bevezetett agrár Széchenyi-kártyát terjeszthetik ki a baromfiágazatra is.

A napilapnak a Széchenyi-kártya programot működtető Kavosz Zrt. megerősítette, hogy tárgyalnak egy hasonló konstrukció bevezetéséről a Földművelésügyi Minisztériummal.

Korábban az extrém időjárás, valamint a piaci válságok hatásait tompító intézkedésként vált elérhetővé a jelentős állami támogatású folyószámlahitel. A konstrukció keretében az állam - meghatározott hitelösszegig - teljes költségtérítést biztosított, azaz százszázalékos kamat-, kezességidíj-, illetve kezelésiköltség-támogatással, valamint egyéb költségek megtérítésével segítette a bajba jutott gazdálkodókat. Így az érintettek akár nulla költségű szabad felhasználású finanszírozási forráshoz juthattak az agrár Széchenyi-kártyán keresztül.

Már eddig is jelentős károkat okozott a hazai baromfitartóknak a madárinfluenza és még nem látni a járvány végét. A szigorú állategészségügyi intézkedések miatt hárommillió szárnyast kellett leölni, amelyek értéke meghaladja a hárommilliárd forintot. Ráadásul a betegség felbukkanása után sorra mondták le a tenyésztők rendeléseit az EU-n kívüli exportpartnerek, valamint ráadásul az országban is több megyében forgalomkorlátozást rendelt el a hatóság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2017.02.04 18:55

Mindenki a baromfitartókkal foglalkozik csak van itt két bökkenő:

1:A Kacsa liba vágóhidak szélnek eresztik a dolgozókat magyarul széthullik az a társaság aki felvásárolja és feldolgozza a kacsát/libát tehát tavasszal is bajban lesznek a termelők !

2: Madárinfluenza minden évben van - hozzák be a vándormadarak, vagyis kb olyan mint a rendes influenza.
A baj ott van, hogy elbénázta a főállatorvos és a rendszer a totális és gyors állománykiirtást vagyis már 3 hónapja jelen van a vírus a telepeken, ennyi időt nem bír ki a baromfiipar... 5-10 éve két hét alatt a totális és azonnali állatkiirtással megfogták a járványokat időben.. vagyis ideje felvetni a személyi konzekvenciákat és a független vizsgálatot a témában - mivel nem 2-3 milliárdos hanem 20-30 milliárdos kárról és a kacsa liba export hosszútávú csöüdjéről kell itt beszélni (lengyel és más termelők veszik át a külföldi piacainkat ) !!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html