Kedvezményes hitelkonstrukcióval könnyítené meg a madárinfluenza-járvány miatt nehéz helyzetbe került baromfisok helyzetét a kormány. Bár döntés egyelőre nem született az ügyben, a lap szerint a korábban a jégeső- és fagykár, majd a tehenészetek és a sertéstartók részére bevezetett agrár Széchenyi-kártyát terjeszthetik ki a baromfiágazatra is.

A napilapnak a Széchenyi-kártya programot működtető Kavosz Zrt. megerősítette, hogy tárgyalnak egy hasonló konstrukció bevezetéséről a Földművelésügyi Minisztériummal.

Korábban az extrém időjárás, valamint a piaci válságok hatásait tompító intézkedésként vált elérhetővé a jelentős állami támogatású folyószámlahitel. A konstrukció keretében az állam - meghatározott hitelösszegig - teljes költségtérítést biztosított, azaz százszázalékos kamat-, kezességidíj-, illetve kezelésiköltség-támogatással, valamint egyéb költségek megtérítésével segítette a bajba jutott gazdálkodókat. Így az érintettek akár nulla költségű szabad felhasználású finanszírozási forráshoz juthattak az agrár Széchenyi-kártyán keresztül.

Már eddig is jelentős károkat okozott a hazai baromfitartóknak a madárinfluenza és még nem látni a járvány végét. A szigorú állategészségügyi intézkedések miatt hárommillió szárnyast kellett leölni, amelyek értéke meghaladja a hárommilliárd forintot. Ráadásul a betegség felbukkanása után sorra mondták le a tenyésztők rendeléseit az EU-n kívüli exportpartnerek, valamint ráadásul az országban is több megyében forgalomkorlátozást rendelt el a hatóság.