Undorító húsüzemet záratott be a hatóság

Mintegy 25 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen, illetve emberi fogyasztásra alkalmatlan, valamint 100 tonna selejtes baromfi húst vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy nyírpazonyi vágóhídról. A helyen undorító körülmények között, a földre hányva voltak az állati tetemek.
Szabó Dániel, 2017. szeptember 6. szerda, 09:38
Fotó: Napi.hu

Súlyos technológiai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih annak a nyírségi vágóhídnak a működését, ahol a hatósági ellenőrzés magában foglalta nemcsak a vágóhíd tevékenységének, hanem az ott bérvágatást végző élelmiszer-vállalkozás termékeinek vizsgálatát is. Az eljárás eddig lezárult szakasza során a hatóság összesen több mint 24 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen, illetve emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket vont ki a forgalomból. További több mint 100 tonna, selejtként megjelölt hús megsemmisítésére hatósági felügyelet mellett kerül sor.

A bérvágással foglalkozó baromfi vágóhídon kritikus élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő működési körülményeket jellemzi, hogy a fagyasztásra szánt termékeket több napig a folyosón tárolták. A vágószalagról közvetlenül a padozatra hullottak a csirkék, az emberi fogyasztásra szánt szárnyasok testét a földről szedték össze a dolgozók - írja közleményében a hatóság.

Az üzemben és egy másik telephelyen a hűtőkamrákban - selejt felirattal ellátva - több, mint 100 tonna emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket tároltak. A selejt és egyéb tárolt termékek további vizsgálata folyamatban van. Emellett további 52 tétel, azaz több mint 24 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen, részben felengedett terméket vontak ki a forgalomból.

A hatóság a kirívó élelmiszer-biztonsági szabályszegések miatt azonnali hatállyal elrendelte az egység tevékenységének felfüggesztését. Az üzem az újbóli működését csak a technológiai hiányosságok kijavítása után kezdhette meg, az emberi fogyasztásra alkalmatlan termékek elszállítása és ártalmatlanítása azonban még több napig eltarthat.

A vágóhíd üzemeltetője a Nébih jogsértéseket tartalmazó listája szerint a 2004-ben alapított Dob-Tak Kft., melynek tavaly mintegy 7 milliárd forintos forgalom mellett 61 millió forintos nyeresége volt. A céginfo.hu adatai szerint 200 főt foglalkoztatnak az üzemben. A bérvágató pedig a tiszavasvári Profit-Food Kft., melynek közel 5,2 milliárdos árbevétele volt, de 2016-ban 132 millió forintos veszteséggel zárt, mely előrelépés az előző évi több mint 500 millió forintos eredményhez képest.

Az eljárás során az érintett vállalkozásokkal szemben együttesen milliós nagyságrendű bírság várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK