A Gyermekhíd Alapítvány mentori programján keresztül napi kapcsolatot ápol a gyermekotthonok lakóival; különböző fejlesztésekkel, léleképítő foglalkozásokkal igyekeznek pótolni a szülői támogatást, felépíteni a gyerekek egészséges énképét és fejleszteni tehetségüket. A járvány miatti óvintézkedések miatt azonban pár hete csak online kapcsolattartás lehetséges, de az otthonok többsége kevés vagy gyenge minőségű eszközparkkal rendelkezik - írja közleményében a két szervezet.

A kampány célja, hogy használt vagy új laptopok és tabletek adományozásával járuljanak hozzá az emberek és a vállalatok az alapítvány munkájához, és ne szakadjon meg a gyerekek fejlesztésének folytonossága. A felajánlások az Uniqa Biztosító segítségével jutnak el a gyerekotthonokba a kampány ideje alatt. Az alapítvány a gyűjtéssel nem csak a saját önkénteseik által látogatott otthonokat szeretné támogatni, az eszközhiány ugyanis az egész országban érzékelhető probléma.

"A nehéz sorsú fiatalok esetében különösen fontos a folytonos és kiszámítható kapcsolattartás, emiatt nem kockáztathatjuk a gyerekek tanulási lehetőségeit és érzelmi stabilitását" - idézik a közleményben Joó Beatrist, a Gyermekhíd Alapítvány operatív igazgatóját. Szerinte a folyamatos közös munka további biztosításához mielőbbi segítségre van szükségük, hiszen minél tovább maradnak a gyerekek mentorok nélkül, annál inkább veszélybe kerülhetnek az elért fejlesztési sikerek.

Sztankovits Mónika, az Uniqa marketingvezetője kiemelte, őszintén hiszik, hogy egy ilyen, korábban nem tapasztalt helyzetben csak minél szélesebb összefogással lehet kezelni a problémákat. Bíznak abban, hogy képesek lesznek "digitális hidat" építeni a gyerekek és a mentorok között, és ezzel hosszú távon hozzájárulhatnak az otthonokban élő fiatalok mentális és lelki egészségének fejlődéséhez.

A felajánlásokat egy erre a célra létrehozott weboldalon gyűjtik (ezen a linken érheti el ezt). Az adományozók pénzbeli juttatással is segíthetik a gyerekeket, amit az alapítvány internet-előfizetésekre fordít majd. A kampány április 8-tól egy hónapon át tart.

 

Digitális híd a gyermekotthonokba

A korlátozások miatt az állami gondozott gyerekek nem jöhetnek ki a gyermekotthonokból, és mi sem mehetünk be hozzájuk. Többségük nem rendelkezik mobiltelefonnal, laptoppal vagy tablettel, amin elérhetnénk őket, így az egyetlen biztos lelki kapcsolódási pontjuk bizonytalan időre elveszett. Márpedig a hosszútávú, fenntartható eredmény kulcsa a folytonos, kiszámítható kapcsolattartás.

 

A gyermekotthonokhoz eddig viszonylag kevés támogatás érkezett, pedig a gyermekotthonoknak nagy szükségük van a számítógépekre. Ezt már a harmadik leggazdagabb magyar is felismerte, aki vállalatcsoportjával 1000 darab eszközt adományozott.