Változás az éttermekben? - nem mindenki fog örülni

A Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet támogatja, míg a balatoni vendéglátósok ellenzik a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetéséről szóló javaslatát - derül ki a Magyar Nemzet, illetve a Népszava hétfői számában megjelent összeállításból.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 22. hétfő, 07:01
Fotó: Stocksnap

A szövetség szerint a szervizdíjból származó többletbevétel segíthetne megfékezni a munkaerő külföldre vándorlását is.

A Magyar Nemzetnek Várnai Zsuzsa, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke elmondta, hogy támogatják a javaslatot, mert az garantált bevételt jelentene a dolgozóknak, míg a borravalót a tulajdonos az esetek 50 százalékában elveszi tőlük, esetleg egy részét adja csak vissza. A szakszervezet már el is küldte a javaslatot támogató levelét a Magyar Turisztikai Ügynökségnek - írja az MTI.

A Népszava balatoni vendéglátósokat szólaltatott meg, akik ellenzik a javaslatot. Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, szállodatulajdonos szerint a kötelező szervizdíj nem lenne más, mint egyszeri kötelező áremelés. Úgy vélte, a további áfacsökkentés jobb megoldás lenne.

A vendéglátás forgalmi adója az idén 18 százalékra csökkent, jövőre 5 százalékra mérséklődik, és a szakember szerint már elindult a bérek emelkedése az ágazatban. "Jövőre még nagyobbat léphetünk, elérhetjük az Ausztriában a vendéglátásban kínált fizetés 70 százalékát. Ez lehet a lélektani határ, amiért remélhetően egyre többen itthon maradnak, és nem odakint vállalnak munkát" - mondta a Népszavának a szakember. (Havi négyszázezerért sem jön haza a magyar szakács.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Juzek, 2017.05.22 14:20

@tarTosPista:
Sajnos, amióta érintve vagyok ebben, ez így van. Igazad van, csak míg a vendéglátás, szállodaipa magáncégek sokasága, addig az összes többi vállalkozás vagy ipari jellegű, vagy állami szektor.
Ott elképzelhetetlen ezt bevezetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Great, 2017.05.22 10:24

Nem tudom miért nyavalyognak a balatoni vendéglátósok, senki nem beszél kötelező áremelésről, ugyanúgy tarthatják az eddigi áraikat, csak átrendezik az egyes költségtételeket, pl. ha rendelsz egy pizzát, összességében ugyanannyit fizetsz, de a könyvelésben az jön ki, hogy nem a kaját, hanem a kiszolgálást fizeted meg. A tulaj meg jól jár, mert kevesebbet kell adóznia a szervizdíj után, mintha bérként adná, gyakorlatilag járulékkedvezményt kapnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2017.05.22 10:08

Vezessük be mindenhol új cafetéria elemként a kötelező borravalót, a GYÁRAKBAN is!
A melós miért nem kap borravalót? Ez így diszkrimináció!
Ez egy qrva ország!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html