Változás jöhet a végtörlesztéseknél

A parlament gazdasági és informatikai bizottsága kiterjesztené a kedvezményes végtörlesztés igénybevételének lehetőségét a deviza alapú lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződésre is. A testület szerdán nyújtotta be az Országgyűlésnek az otthonvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos törvények módosításról szóló javaslatát.
MTI-Eco, 2011. november 3. csütörtök, 08:25
Fotó: Napi.hu

A módosítás célja, hogy valamennyi, a lakáscélú devizahitelezés hátrányos következményeit elszenvedő, kiszolgáltatott célcsoport élhessen a végtörlesztés lehetőségével - olvasható az indoklásban.

A bizottság szerint a lakáscélú pénzügyi lízingügyleteket lényegében a kölcsön alternatívájaként alkalmazzák a piaci gyakorlatban, így az ilyen adósokat a lakáscélú deviza kölcsönszerződés alapján eladósodott végtörlesztőkkel azonos módon kell kezelni.

A módosítás kiterjed arra is, hogy az érintett hitelfelvevőket a deviza alapú kölcsön fennálló tartozásáról, valamint a végtörlesztés várható összegéről díjmentesen kell tájékoztatni. Rögzíti azt is, hogy a tartozásigazolásra vonatkozó kérelem önmagában még nem minősül a végtörlesztésre vonatkozó igénybejelentésnek.

A javaslat egyértelműsíti, hogy a végtörlesztéssel kapcsolatos valamennyi fizetési kötelezettséget követően a zálogjog jogosultja köteles a zálogjogról való lemondását tartalmazó jognyilatkozatát kiadni.

A módosítás a használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakóingatlanokra felvett deviza alapú kölcsönök körére is kiterjeszti a végtörlesztés lehetőségét.

A javaslat ezek mellett pontosítja a Központi Hitelinformációs Rendszerhez kapcsolódó adatkezelési, tájékoztatási szabályokat, hosszabb időt biztosít az adatok feltöltésére, egyszerűsíti a nyilatkozattételi szabályokat, valamint egyértelműsíti a végtörlesztéshez kapcsolódó tájékoztatási szabályokat.

A jogszabály a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Drazsen, 2011.11.03 09:48

@Marosy: Ezek az ilyen jogi "apróságokkal " nem törődnek. Hát fogalmuk sincs szerintem, hogy mi a különbség egy hitel- és egy lízingszerződés között. Így a bank lemond a sokkal biztosabb tulajdonjogáról, és bejegyezheti a sokkal bizonytalanabb zálogjogot, max. még kiköthet opciós vételi jogot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marosy, 2011.11.03 09:00

A lízingszerződés esetében a lakás a bank tulajdona. EZt a végtörlesztést lízingszerződés esetében hogyan képzelték? Kötelezik a bankot, hogy adja át a tulajdonát fix árfolyamon.
Ekkora marhaságot is csak a fide$$ képes kitalálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html