Veszélyben a forgóeszköz-hitelek is

A még működő és a vállalatok biztonságát adó forgóeszköz-hitelezés lehet a fő szenvedője a mostani bankokkal kapcsolatos intézkedéscsomagnak. Ez pedig a Magyar Bankszövetség főtitkára szerint sokkal komolyabb reálgazdasági hatásokat indukál majd, mint amivel a kormányzat számol.
Nagy László Nándor, 2012. október 24. szerda, 10:31
Fotó: Napi.hu

A hazai bankok napi átlagban 3000 árfolyamrögzítéses érdeklődést dolgoznak fel - hangzott el a Magyar Bankszövetség tájékoztatóján. Kovács Levente, a szövetség főtitkára szerint ez is jelzi, hogy a hazai bankrendszer többmillió ember számára a kiszámíthatóságot és biztonságot nyújt - épp ezért kényes dolog a bankellenes hangulat szítása, hiszen épp ezt a biztonságot rombolják le ezek a lépések.

Magyar bankok nem kaptak támogatást az IMF-től, a keletkezett veszteségeket a tulajdonosok mintegy 2 milliárd eurónyi, 550-600 milliárd forintnyi tőkejuttatással ellensúlyozták. A bankok reálértéken mért tőkearányos nyeresége az elmúlt 20 évben 3 százalékos volt. A versenytársak még a mostani válságidőszakban is jobban teljesítenek, Csehországban és Lengyelországban idén 15 százalékos ROE-mutatókat várnak. A válság időszakban a nyugati bankok reál ROE-mutatója 6 százalékos volt, ezzel szemben a hazai bankrendszer tavaly mínusz 10 százalékos ROE-mutatót produkált és idén sem várható sokkal jobb év. Kovács Levente szerint 6 százalék körüli megtérülést más szektorok viszonylag simán hozni tudják, épp ezért meglehetősen furcsa a terhek ilyen irányú bankokra csoportosítása.

A tranzakciós illeték emelése közvetlenül azt okozza majd, hogy a bankok az eredeti terveknél jobban hárítják majd át az illetéket a fogyasztókra. A magasabb illeték azt is okozhatja, hogy a cégek nemcsak a számlaforgalmukat viszik ki, hanem a megtakarításaikat is, ami extrém esetben akár a vállalati betétállomány 15 százalékos csökkenéséhez is vezethet - hívta fel a figyelmet újra Kovács Levente. Ez pedig a hitel/betét mutatóra is érzékenyen hat majd, amely 160 százalékról napjainkra 120 százalékra csökkent.

Ezze a mutatóval kapcsolatban a szakember kifejtette, hogy a betéti oldal idén stagnál - az év elején komoly pénzek mentek ki, s ezt - hiába emelkedik a megtakarítási hajlandóság -, nem lehet ellensúlyozni. Emellett a bankokat érzékenyen érinti, hogy az állam az állampapírokkal nagyon komoly versenyhelyzetet teremtett a piacon. Miután jelenleg a megtakarítási torta nem növekszik, s mivel ezúttal nem lehet olcsó forrásokat találni a külső piacokon, a mostani versenyhelyzet érzékenyebben érinti a bankokat.

A  tulajdonosi forráskivonás természetes lépés: egyrészt a felszabaduló likviditásnak keresnek más helyet az anyabankok, másrészt a bizonytalanság és a szektor itthoni nyereségessége sem indokolja a túlzott itteni szerepvállalást - a már említett tőkeszükséglet biztosítása ugyanakkor nem lehet kérdés. Amennyiben ugyanakkor a tendenciák fennmaradnak, az hitelszűkéhez vezet, amely - a beruházási hiteligény minimális szinten beragadása okán  - a forgóeszköz-hiteleknél okozhat gondot. E tekintetben a bankok eddig is komoly támogatói voltak a vállalkozásoknak - a folyamatos működést biztosító hitelfajtából idén az első háromnegyed évben 2000 milliárd forintnyit újítottak meg a pénzintézetek.

A forintban nyújtott beruházási hitelek iránti kereslet csökkenését az okozza, hogy a kétszámjegyű kamatokat a vállalatok a jelen gazdasági helyzetben a nyereségességi szintjükből képtelenek kigazdálkodni - hívta fel a figyelmet a főtitkár. A Bankszövetség februárban letette a decemberi megállapodás részeként azokat a javaslatait, amelyek a vállalati hitelezés fellendítésére adtak javaslatokat, hogy mely ágazatokhoz, hitelcélokhoz lehetne preferált konstrukciókat kidolgozni a gazdaság fellendítése érdekében. Erre a javaslatra semmilyen válasz nem érkezett eddig - hívta fel a figyelmet a főtitkár megerősítve a Napi Gazdaság mai számában megjelent információkat.

A Bankszövetség nem pusztán a hitelezés visszaesésével, hanem annak gazdasági hatásaival is számol, ezért úgy gondolják egy százalékos vállalati hitelvolumen-visszaesés nem az MNB által jelzett 0,2, hanem 0,5 százalékos GDP-visszaesést okozhat. Ehhez hozzájárulnak még a betéti oldali változások. A fogoly-dilemma a piac nagysága miatt nem működik a magyar bankrendszerben - vélekedett a főtitkár.  Az intézkedések tervszinten képesek hozni a várt bevételt, ám gyakorlati szinten ezek az intézkedések sokkal komolyabb ellentétes gazdasági hatást váltanak majd ki a Bankszövetség szakértői szerint.

A tranzakciós illeték részleteivel kapcsolatban Kovács Levente elmondta, híreik szerint marad a 6 ezer forintos felső érték.

 

Kiadványokkal ünnepel a bankrendszer
A 25 éves kétszintű bankrendszert - az eltolt konferencia mellett - két kiadvánnyal köszöntötte a Magyar Bankszövetség. Az első egy tanulmánykötet, amely az elmúlt évek eseményeit és az aktualitásokat foglalja össze. A mások pedig egy mintegy 830 címszóból álló fogalomtár, amely Kovács Levente szerint ugyan nem teljes, de viszonylag teljeskörű áttekintést ad.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Drazsen, 2012.10.24 20:33

@rigolya: Bizony nincs, vagy legalább is necces. De a nagyobbik baj az, hogy nem pusztán az új , beruházási célú hitelek visszavágásáról van szó, hanem - amint a cím is utal arra - a forgóeszközök megújításnak ( és persze a a folyószámlahitelek megújításáról is) a veszélye áll fenn, amelyeket, ha bankok nem újítanak meg, tömegével mennek csődben a KKV-k , de az állami vállalatok is. Mi lesz ennek következménye ?? Te biztos látod, de Bhole, Szkiita, Szasza is látja ezt azt kétlem. Őket csak a bankok iráni vak gyűlölet vezérli. Hogy mekkora baj származik az ő kiesésükből azt már nem fogják fel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.10.24 19:46

S mindkettő hozzászóló milyen kaján vigyorral figyeli, ahogy süllyed országunk gyorsnaszádja... Mert hitel az nincs!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2012.10.24 18:33

@Bhole: A bankadót azért üdvözöltem, mert egy ici-pici részt a kivitt lóvéból visszatartott. Mindezt törvényesen, mert ugye a tőke "szabad áramlását" nem lehet akadályozni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.10.24 18:26

@lomb: Természetesen, ha ki tudtak pumpálni ebből a kicsi és eladósodott országból 17 mlrd dollárt másfél év alatt, az azért hatékony volt. De ők mondják, hogy veszteségesek. Miért ne higyjünk nekik. Egy veszteséges cég rossz menedzsmentre utal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.10.24 18:24

@lomb: "nem gondolom, hogy gyenge a hatékonyság"
Tök mindegy. Azt mondják, hogy veszteségesek, mi meg azt mondjuk azért mert rossz a hatékonyságuk. Logikus következtetés. Ezek a nárcisztikus elmék azt viselik el a legkevésbé, ha lehülyézik őket. (Ezért van az is, hogy ők viszont zsigerből lehülyéznek mindenkit, akinek más a véleménye. Mintha ettől megváltoztatnám a véleményemet.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html