Veszélyesek a gyerekétkészletek? - Erre bukkant a hatóság

Gyerekeknek szánt, kerámia reggeliző készleteket és bögréket ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután korábban riasztás érkezett egy kínai termékkel kapcsolatban kadmium és kobalt kioldódása miatt - adta hírül a hivatal.
Napi.hu, 2016. július 13. szerda, 11:43
Fotó: Napi.hu

Mindent rendben találtak a Nébih ellenőrei annál az öt gyerekétkészletnél, amelyekkel kapcsolatban a kadmium és kobalt kioldódását vizsgálták. A hatóság emberei a

  • Metro Kereskedelmi Kft.,
  • a Játékpalota Kft.,
  • a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.,
  • a Tesco-Global Áruházak Zrt.
  • és az Auchan Magyarország Kft.

termékeit vizsgálta. A részletes listát itt találja!

Az élelmiszerekkel érintkező kerámiatárgyakra vonatkozó előírásokban a nem megtölthető tárgyaknál (például tányéroknál) a kioldódó ólom határértéke 0,8 mg/dm2, míg a kadmiumé 0,07 mg/dm2. A megtölthető tárgyak (például bögrék) esetében a kioldódó ólom mennyisége nem haladhatja meg a 4,0 mg/l határértékét, a kadmium mennyisége pedig a 0,3 mg/l-t. A célellenőrzés során a mért értékek egyetlen termék esetében sem érték el, sőt meg sem közelítették a megengedett határértéket.

Az élelmiszerekkel érintkező kerámiatárgyak a gyártó által kiállított írásbeli megfelelőségi nyilatkozat birtokában hozhatók forgalomba az EU területén, igazolva azok megfelelőségét.

A mostani vizsgálatra azért volt szükség, mert május végén érkezett riasztás a hatósághoz az EU tagállamok gyors riasztási rendszerén (RASFF), hogy kínai származású, Disney motívumokkal ellátott kerámia reggeliző étkészleteknél határérték feletti kadmium és kobalt kioldódást mértek. A termékeket kivonták a forgalomból.

HOZZÁSZÓLÁSOK