Most hétvégén a szokásosnál hosszabb ideig nyitva tarthatnak az üzletek. Bronz, ezüst és arany vasárnap sok olyan üzlet is kinyit, amely egyébként a hét utolsó napján zárva tart. A nyitva tartás változásait kötelező kiírni az üzletekre, szenteste, december 24-én (hétfőn) viszont legkésőbb 14 órakor be kell zárni az áruházakat - hívta fel a figyelmet közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

A kereskedők mindent kicserélnek az ünnepek után, ha azt még nem használták, sérülésmentes és nem veszett el a nyugta. Az ünnepek utáni csere jogszabály alapján nem kötelező, de ennek ellenére kialakult a gyakorlata. A webes vásárlás kivétel, ott jogszabály írja elő a 8 napon belüli cserekötelezettséget - közölte az OKSZ. A minőségi kifogásokat (jótállás, szavatosság) a jogszabályoknak megfelelően kell orvosolni (javítás, csere, árengedmény, vagy elállás a vételár visszatérítésével).

A családok előreláthatóan átlag 20-25 ezer forint értékben vásárolnak majd ajándékot. Decemberben, válságtól függetlenül, mindig nő a költekezés az őszi hónapokhoz képest, ami felfelé húzza a kereskedelem mérlegét. A költekezés értéke nagyobb, a megvásárolt árumennyiség kisebb lesz várhatóan a tavalyinál. A vásárlások piaci környezetét meghatározza, hogy 2012. első háromnegyedévében 1,3 százalékkal csökkent a GDP, októberig bezárólag 5,8 százalék volt az infláció, a reálkeresetek 4 százalékkal estek vissza.

A kiskereskedelmi eladások volumene az év első kilenc hónapjában 1,7 százalékkal, szeptemberben 4,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A háztartások fogyasztási kiadásai harmadik negyedévben 3,9 százalékkal estek vissza (változatlan áron számítva).

Figyelemmel a második félévi nagyobb ütemű visszaesésre, decemberben 2 százalékkal zsugorodhat a kereskedelmi fogyasztás az előző évihez képest. 2013-ra a kormány a fogyasztás 0,5 százalékos visszaesésével számol a jövő évi költségvetéshez benyújtott javaslat szerint.

A kiskereskedelmi forgalom a 2011-es 710 milliárd forint után 2012-ben 730 milliárdot tehet ki.