Visszatérhet a nyugdíjengedmény - mutatjuk, kik az érintettek

Három-öt évvel hamarabb kezdhetnék meg időskori pihenőjüket a fizikai munkában megfáradt, megbetegedett nehézipari dolgozók, ennek költségeit a munkáltatók beépítenék üzleti tervükbe - értesült a Világgazdaság.
K. Kiss Gergely, 2017. július 12. szerda, 19:37
Fotó: Napi.hu

Állami forrásbevonást nem igénylő vállalati hűségprogrammal segítenék legkésőbb januártól a nehézipari dolgozókat, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt három-öt évvel elhagyhassák a munka világát.

A kezdeményezést útjára indító Tiszaújváros Térségi Foglalkoztatási Tanács elnöke, Kovács József a lapnak elmondta: Magyarországon minden harmadik 60-64 éves ember súlyos egészségi problémával küzd, 460 ezren megfáradtak, megbetegedtek a munkában, már nem alkalmasak a napi nyolcórás beosztásra. Legalább a 80-90 százalékuk fizikai munkás, jelentős részük a nehéziparban, azon belül a vegyiparban, olajiparban, bányászatban dolgozik.

A Szent József-hűségprogram azokat az 58 év feletti dolgozókat érintené, akik több mint 35 éves munkaviszonnyal rendelkeznek, de vannak bőven olyanok is, akik már 40-45 esztendeje állományban vannak.

A munkáltatók vállalnák, hogy az éves üzleti tervükben forrást csoportosítanak át a programra. Egy nagyvállalat esetében ez 40-60 dolgozót is érinthet évente, egy kisebb cégnél pedig hármat-ötöt. Egy nagyobb gazdasági szereplőnél 400-500 millió forintos kiadásról lehet szó, egy kisebbnél pedig 30-40 milliósról.

Mivel már csak a politikai szándékra van szükség, a tervekről hamarosan a Nemzetgazdasági Minisztériummal tárgyalnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK