Zöld út a fürgedi szélerőműparknak

Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a Tolna megyei Fürged térségében tervezett szélerőműpark, a zöldhatóság jogerős határozatában megállapította, hogy a beruházásnak nincs jelentős környezeti hatása. (Képünk illusztráció)
MTI, 2014. november 6. csütörtök, 08:11

A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség megismételt eljárásban, négyéves engedélyezési folyamat után hozta meg a határozatot.

A Fürged Szélerőmű Kft. eredetileg 36 széltornyot tervezett építeni Fürged, Magyarkeszi és Felsőnyék határában, majd a környezetvédelmi eljárás során tizenhatra csökkentette azok számát. Jelenleg tíz, egyenként - típustól függően - 1,8-2,3 megawatt teljesítményű erőművet tervez, így a szélpark összteljesítménye 18-23 megawatt lesz. A módosított tervek szerint kilenc torony Fürged, egy Magyarkeszi külterületén épül meg.

Simon Emmanuel, a kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: a szélerőműpark építése 2-3 év múlva kezdődhet mintegy 30 millió eurós beruházással. A hatóság a korábban természetvédelmi aggályok miatt megfellebbezett szélpark működéséhez egyebek között előírta, hogy a tornyokon villogó fényt kell alkalmazni az éjszakai madárütközések elkerüléséért, illetve a szélturbinákat megépülésük után minél előbb el kell indítani, azért, hogy a madarak ne a mozdulatlan szerkezethez szokjanak hozzá.

A felügyelőség arra is kitért, hogy mivel nincs elegendő hazai tapasztalat a szélerőművek élővilágra gyakorolt hatásáról, a cégnek két éven át három havonta jelentést kell készítenie a madarak repülési útvonalának módosulásáról, a táplálkozóterületek változásáról és az esetleges madárütközésekről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

donkarti, 2014.11.06 10:39

Végre mozdul valami a megújulók körében. Én nagyon örülök ennek a hírnek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html