Zöld utat adott a GVH - örülhet a Pappas-csoport

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az IVECO típusú kis-és nagy haszongépjárművek, valamint buszok magyarországi forgalmazása alkatrész értékesítése és szervízelése a Pappas-csoporthoz kerüljön.
Napi.hu, 2014. július 10. csütörtök, 10:46
Fotó: Reuters

A Pappas-csoport meghatározó tevékenysége Magyarországon a Mercedes, KIA és Fiat típusú gépjárművek kiskereskedelmi forgalmazására, alkatrész-ellátására és szervízelésére terjed ki. Magyarországon az IVECO típusú gépjárműveket eddig az IVECO Magyarország Kft. importálta és szállította a független magyarországi forgalmazók részére, ám mostantól ezzel a Pappas csoportot bízza meg.

Az összefonódásra a GVH is áldását adta, miután megállapította, hogy a Pappas-csoport és az IVECO együttes piaci részesedése a kis- és nagy haszongépjárművek magyarországi piacán nem olyan mértékű, amely versenyaggályokat valószínűsítene. A döntés következtében a Pappas-csoport jelenlegi 43 százalékos magyarországi piaci részesedése 55 százalékra nő a közepes haszongépjárműveknél, ami által tovább erősödik jelenleg is meglévő piacvezető helyzete ezen az érintett piacon.

A GVH megítélése szerint azonban ez a körülmény nem vezet majd a verseny jelentős csökkenéséhez. Egyrészt azért, mert a magyarországi közepes haszongépjármű piacon három további nem elhanyagolható piaci részesedésű vállalkozás (a MAN, a DAF és a Renault) is jelen van, másrészt a Pappas-csoport márkái és az Iveco nem tekinthetők egymás közeli versenytársának.

A turista buszok esetében a Pappas-csoport jelenlegi 30 százalék körüli részesedése az összefonódás révén 40 százalék közelébe emelkedik, azonban a GVH álláspontja szerint ez sem jár majd együtt a verseny jelentős csökkenésével, ugyanis az érintett piacon további négy, viszonylag jelentős piaci részesedéssel rendelkező vállalkozás van még jelen.

gvh
HOZZÁSZÓLÁSOK