Zöldebb pulykát támogat a kormány

A szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. több mint félmilliárd forintos energetika fejlesztést végez, melyhez mintegy 300 millió forintnyi állami támogatást kaptak. Zöldebb pulykafarm = erősebb piaci pozíciók.
Szabó M. István, 2020. július 2. csütörtök, 18:30
Fotó: Napi.hu

Mintegy 282 millió forintos támogatást kapott a koronavírus járvány miatt létrehozott, kormányzati versenyképesség-növelő programban a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. A vállalat a forrás révén és saját ráfordítással összesen 582 millió forint értékű energetikai fejlesztést és gépbeszerzést valósít meg. A támogatási szerződést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Erdélyi István elnök-vezérigazgató írták alá Szarvason.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás sajtótájékoztatóján elmondta: "a koronavírus világjárvánnyal szembeni egészségügyi védekezés első szakaszát megnyertük, most a gazdasági védekezés időszaka következik. Ebben nagyon fontos szerepe van azoknak a vállalatoknak, akik ebben a nehéz időszakban is munkahelyek megőrzésére, új beruházások indítására törekednek és ezzel az exportorientált magyar gazdaság fejődését segítik elő. Magyarországon 806 vállalat összesen 377 milliárd forint értékű beruházás indít a következő hónapokban, ehhez a kormány 169 milliárd forintnyi támogatást biztosít.

A miniszter közölte, hogy 24 új békési beruházáshoz a kormány 5,1 milliárd forintnyi támogatást biztosít; a Gallicoop fejlesztései pedig fontosak a munkahelyek megőrzése és piaci pozícióinak újabb erősítése érdekében. Az állami támogatással a cég modern csomagológépet is beszerez, és mint azt a vállalat vezetője közölte: a hosszú távon, fenntartható módon előállított, egészséges magyar élelmiszerekhez az út ma a  gyártáshoz szükséges energia minőségi javulásán keresztül is vezet.

"Ahhoz, hogy a Gallicoop Zrt. versenyképességét növeljük a külföldi versenytársainkkal szemben és a változó piaci körülmények miatti kiszolgáltatottságunkat csökkentsük, az energiaellátásunkat is meg kell változtatnunk. Ezért fordultunk megújuló energiaforrás felé " - mondta Erdélyi István.

A projektben szerepel egy 1200 kilowattos (kW) termelési kapacitású napelemes kiserőmű megépítése a gyár tetőfelületein, melyek évente 1,32 megawattóra (MWh) energiát termelnek majd. Ennek hatására a pulykagyár működéséhez felhasznált, eddig vásárolt  villamosenergia mennyisége nagymértékben csökken, ami alacsonyabb önköltségi árakat, ezáltal jobb versenyképességet teremt.

A több mint 30 éves Gallicoop Zrt. évente 8 ezer tonna húskészítményt, 8 ezer tonna panírozott terméket gyárt, és 40 ezer tonna pulykát dolgoz fel. A vállalat árbevétele 2019-ben elérte megközelítette a 36 milliárd forintot, a teljes integrációban pedig több mint kétezer munkavállalónak biztosítanak megélhetést.

HOZZÁSZÓLÁSOK