Péntek hajnalban több helyen süllyedt 0 fok alá a hőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A bejegyzéshez mellékelt infografika szerint a Nógrád vármegyei Zabarban mínusz 3,8 fokot mértek.

Elsősorban az ország középső részén volt jellemző, hogy 0 fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Horror a termésnek, visszatérnek a fagyok

A kellemes tavaszi időjárás hétvégéig velünk marad, azonban az agrometeorológiai jelentés borús képet festett a jövő hétről, ugyanis visszatérhetnek az éjszakai fagyok. Bővebben>>>

A nyugat-dunántúli tájakra már megérkezett a közeledő melegfront felhőzete, emiatt ott enyhébb volt az éjszaka. Keszthely tanyakereszt állomásán 9,3 fokot mértek.

A következő éjszakán már nem kell légköri fagyra számítani. Csütörtökre virradóra a leghidegebbet a Nógrád vármegyei Mihálygergén mérték,  mínusz 3,1 fokot.

Kiadták a veszélyjelzést

Érkezik az eső és a szél. Figyelmeztető előrejelzést adtak ki Magyarország területére szombat éjfélig.

Szombatra virradó éjszaka északnyugat felől kissé már labilizálódik a légkör. Hajnaltól a záporok mellett esetleg zivatar is kialakul. Szombaton a Dunántúl északi és nyugati részén a legvalószínűbbek a zivatarok.

Az északnyugatról délkelet felé gyorsan áthelyeződő elszórt zivatarokból délután, este helyenként 70 kilométer per óra feletti széllökés és jégeső is várható.

A zivatarok a Dél-Dunántúlra és a Duna vonalától keletre is átterjedhetnek.

Emelkedik a hőmérséklet, de nem ússzuk meg szárazon

Változékony idő lesz a hosszú hétvégén: pénteken a nyugati országrészben gyenge eső lehet, szombaton szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, vasárnap, hétfőn gomolyfelhős-napos idő valószínű. A hőmérséklet emelkedik, hétfőn 23 fok várható a legmelegebb órákban.

 

  • Pénteken a nap első felében alapvetően napos, gomolyfelhős idő várható, majd délutántól nyugat felől megvastagszik a felhőzet. A Dunántúl nyugati felében gyenge eső előfordulhat. A déli, délkeleti szél a Dunántúlon megélénkül, időnként erős lökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet délután 14 és 20 fok között alakul.
  • Szombaton nyugat felől elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, és gomolyfelhő-képződésre lehet számítani. Szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalban általában 4 és 10 fok között lesz a hőmérséklet, délutánra 15-23 fokig melegszik fel a levegő.
  • Vasárnap gomolyfelhős, napos idő várható, elszórtan lehet zápor, zivatar. Az északi szél a Dunántúlon és északkeleten időnként megélénkülhet. A minimumhőmérséklet 2 és 11, a csúcshőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.
  • Hétfőn, május 1-jén általában sok lesz a napsütés gomolyfelhőkkel, nyugat felől egyre több fátyolfelhővel, csak elvétve alakulhat ki zápor. A keleties szél sokfelé megélénkül, hajnalban 2-10, délután 18-23 fok lesz a jellemző.