Globális hőmérséklet-változást okoz a Földön, hogy megfordult a La Niña, egyre erősödik az El Niño. Az El Niño és a La Niña időszakosan fellépő időjárási anomáliák, a változásuk hatására az év hátralévő részében már melegebb fázisba kerül a Föld – írja az Időkép.

Horror a termésnek, visszatérnek a fagyok

A kellemes tavaszi időjárás hétvégéig velünk marad, azonban az agrometeorológiai jelentés borús képet festett a jövő hétről, ugyanis visszatérhetnek az éjszakai fagyok. Bővebben>>>

A Lányé az elsőbbség, de most a Kisfiúé a vezető szerep

Az El Niño (spanyolul „kisfiú”) jelenség a Csendes-óceán egyenlítő-környéki tengervíz-mozgását és az ebből következő időjárási helyzetet jelenti. Ilyenkor a tengervíz keleti irányba mozog, így Amerikába nagy mennyiségű hőt szállítva párás, csapadékos időt okoz, míg Ausztráliában szárazabb és hűvösebb időszak köszönt be.

Kép: NOAA

Az áramlás megfordultakor beszélünk a La Niña (spanyolul „kislány”) jelenségről, ilyenkor a hő nyugat felé mozog, Amerika nyugati partjainál a távozó meleg tengervíz helyére a mélyből hűvösebb víztömeg érkezik, ami kevésbé párolog, így ott szárazabbaszályosabb időszak következik, míg a Csendes-óceán nyugati felében, így Ausztráliában és Ázsia keleti, délkeleti részén jelentős csapadékra, gyakran áradásokra kell készülni.

Az előttünk álló időszakban megnövekedhet az extrém hőhullámok, valamint az aszályok és az erdőtüzek kockázata.

Elpusztítanak a hőhullámok: 2060-ig biztosan marad a szélsőséges időjárás

A globális tengerszint több mint kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint a mérések első évtizedében, 1993-2002 között – közölte pénteken a Meteorológiai Világszervezet (WMO), amely egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a tendencia a következő évtizedekben folytatódik. Bővebben>>>

Az elmúlt három évet az átlagosnál hidegebb tengerfelszíni hőmérsékletet eredményező La Niña uralta, viszont ez az időszak mostanra véget ért. Az előrejelzések szerint az év hátralévő részében egyre erősödő El Niño jön, vagyis az átlagos globális tengerfelszíni hőmérséklet több fokkal magasabb lesz, ami melegebb időjárást is von maga után.

klímaváltozással karöltve ez könnyen azt eredményezheti, hogy 2016-ot felülmúlva 2023 lehet a legmelegebb év.

2023 lehet a legmelegebb év a mérések kezdete óta

A CFSv2 szezonális előrejelző éghajlati modell szerint 

az El Niño az ősz második felében és tél elején lesz a legerősebb, és 2024 tavaszáig eltarthat. Egyes modellek szerint viszont akár 2-3 évig is elhúzódhat.

Kép: NOAA

Erre azért is nagy az esély, mert az elmúlt 8 év volt Földünk történetében a 8 legmelegebb esztendő, ebből pedig 3 évet (2020, 2021 és 2022) a hűvösebb La Niña uralt.

A melegebb időszakkal együtt pedig megnövekedhet az extrém hőhullámok, aszályos időszakok és erdőtüzek kockázata is, különösen azokon a területeken, ahol az El Niño szárazabb időjárást eredményez.