Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett két pályázati felhívását ismét meghosszabbította:

  • „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése”;
  • és „Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása” című pályázatra az érdekeltek továbbra is bejelenthetik igényüket.
2023. október 1-ig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket

– közölte Nagy István agárminiszter.

 

Egyre szélsőségesebb az időjárás, minden termelőnek javasolt a mezőgazdasági biztosítás

Az Agrárminisztérium javasolja, hogy a gazdálkodók vegyék igénybe a támogatási lehetőséggel összekötött mezőgazdasági biztosítást. Bővebben>>>

Támogatják a beruházásokat és az öntözőtelepeket

Az Agrárminisztérium – többek között a szélsőséges időjárási viszonyok, a csapadék egyenetlen eloszlása, és a tavalyi súlyos aszályhelyzet miatt – továbbra is kiemelt területként kezeli az öntözéses gazdálkodás fejlesztését.

  • A beruházási pályázati kiírás tározóterek, új vízkivételei művek kialakításához, új öntözőgépek és csővezetékek telepítéséhez és az elavult öntözőrendszerek elemeinek cseréjéhez biztosít támogatási forrást a gazdák számára.
  • Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása című felhívás keretében pedig a meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelepek üzemeltetésére és az új öntözési beruházások előkészítésére lehet pályázni.

A két pályázati lehetőség alapján a termelők együttesen már 50 milliárd forintot meghaladó támogatásban részesültek, a jövőben pedig a KAP Stratégiai Terv keretei között lehet majd támogatást igényelni öntözésfejlesztésre, amelynek révén további 70 milliárd forintot tervez a szaktárca a területre fordítani.

A legrosszabbkor jött az áprilisi tél: a gyümölcsösökben esély sem volt a védekezésre

Komoly károkat okoztak a gyümölcsösökben az elmúlt napok fagyos éjszakái. A termelőknek az ország nagy részén esélye sem volt arra, hogy megvédjék a virágzó barackfákat a tavaszi hideg időjárás okozta pusztítástól, amelynek mértékét ma még nem lehet pontosan megmondani. Április elején nem ritkák az éjszakai fagyok, de a hazai ültetvények gyakorlatilag védtelenek. Bővebben>>>