Kezdjük írásunkat az örök kérdéssel:

Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, így távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak és a krumplinak – vág bele a bonyodalmas és hosszas válaszba a paradicsominfo.hu.

Igen ám, de ez még így önmagában nem visz közelebb a kérdés árnyalt megválaszolásához, ami úgy hangzik, hogy a botanikai definíció szerint a paradicsom azért számít gyümölcsnek, mert vannak benne magvak, és a termés a növény virágjából fejlődik ki. Eszerint tehát a paradicsomleves egyfajta gyümölcsleves.

Termesztési és felhasználási szempontból azonban inkább zöldség, mivel a zöldségféléket - és így a paradicsomot is - jellemzően egyéves kultúraként termesztjük. Akkor viszont a paradicsom mégiscsak zöldség.

Leginkább arra a növényre mondjuk, hogy gyümölcs, amelyiknek húsos termése van. Szóval a paradicsom megint gyümölcs. De talán mégsem, hiszen a zöldségfélék közé is tartoznak olyan növények, amelyeknek botanikai értelemben nem a levelét, szárát vagy gyökerét, hanem ténylegesen a gyümölcsét fogyasztjuk, benne a magjaival. Ilyen az uborka, a tök, a paprika, és nicsak, a paradicsom is.

Ez az egész ügy az emberiség történetében már akkora port kavart, hogy egészen az amerikai legfelsőbb bíróságig jutott, ahol 1893-ban kimondatott:

A PARADICSOM ZÖLDSÉG.

A döntést azzal indokolták, hogy a paradicsomot nem önállóan, desszertként, hanem egyes fogások mellett salátaként fogyasztjuk, ezért nem lehet gyümölcs. 

Ezt az érvelést végül New Jersey 2005-ben olyannyira magáévá tette, hogy 2005-ben a növény zöldség mivoltát törvénybe is foglalta, és az állam hivatalos zöldségévé tette a paradicsomot.

Ez tehát a viharos múlt, de ennyi kitérő után most térjünk vissza a jelenbe, a jelen paradicsom-újdonságaihoz.

A miniparadicsom, a Tomberry pearl

Ezt a gyöngyszemet ausztrál nemesítők alkották meg Hollandiában. Szuper édes (8-9 Brix-fok) és élénkpiros termésének átmérője 0,6 – 1,2 cm, a súlya pedig mindössze 1 gramm. Nem úgy az ára, amely meglehetősen borsos. Az Egyesült Államokban 2,97 dollárt, azaz közel 1100 forintot kérnek 100 grammjáért, ami nagyjából 11 ezer Ft/kg árat jelent.

Az Agroinform tájékoztatása alapján a Tomberry pearl apró bogyói miatt a kézi szedés nem megoldható, ezért az érett termést a fürtökkel együtt vágják le, és a szárítóállványokra akasztva potyognak le a paradicsombogyók 1-2 nap után, majd további 6-8 napig maradnak frissen.

A lila GMO-szökevény

A holland újdonsággal versenyez az Egyesült Államok, ahol pedig egy lila, génmódosított paradicsomot fejlesztettek ki, amely a tudósok szerint tovább eltartható, mint egy átlagos paradicsom, és egészségesebb is. A lila színt a szakértők magyarázata szerint az antocián nevű, rákellenes antioxidáns okozza. Ha ennek a szintjét megemelik, azzal a piros gyümölcsöt mély lilává változtatják. 

A kritikusoknak nem tetszik

A lila paradicsomnak támadói is akadtak. Ők amiatt aggódnak, hogy a genetikailag módosított élelmiszerek fogyasztása negatív hatással lehet az emberi egészségre. 

Ennek ellenére a főbb növényügyi szervek, mint például az FDA és a Környezetvédelmi Ügynökség szigorúan szabályozzák a GMO-élelmiszereket, illetve az Európai Unió jelenlegi szabályozása mellett nem valószínű, hogy ez a paradicsom megjelenhet az európai piacon.