Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszer (AKI PÁIR) adatai alapján a nyolcadik héten a törökországi származású paradicsom kilogrammonként 1500, az olaszországi 1450 forint áron került a Budapesti Nagybani Piac választékban – írja a Hellovidék.

Ugyanitt ugyanekkor a Spanyolországból importált 40–47 mm-es gömbparadicsomot 1600, a fürtös paradicsomot 1620 forint/kilogramm leggyakoribb áron értékesítették, ami az előbbinél 39, az utóbbinál pedig 31 százalékkal haladta meg a 2022. évi azonos heti árakat.

A törökországi származású gömbparadicsom kilogrammonként 1500, az olaszországi 1450 forint áron került a kínálatba ugyanekkor, míg hazai termesztésből származó gömb és fürtös paradicsom nem szerepelt a választékban.

Az olasz import, 15 mm-nél nagyobb bogyóméretű koktélparadicsom 2200 forint/kilogramm ára 22 százalékkal nőtt a 2022. évi 8. hetihez viszonyítva a Budapesti Nagybani Piacon.

Hamarosan csökkenhetnek a paradicsomárak

A tavalyi évhez képest jelentősen, 25 százalékkal több paradicsom teremhet az idén Magyarországon. Jelenleg csak az import kapható idehaza, az árak az egekbe szöktek, ám a következő hetekben valamelyest olcsóbb lehet a paradicsom.

Az egekbe szökött az elmúlt hetekben a paradicsom ára az üzletekben. Ez nem csak hazánkra igaz, hanem egész Európára. Az árak február közepéig folyamatosan nőttek, ugyanakkor most megfordult a tendencia, és várhatóan a fogyasztók számára is olcsóbb lesz a paradicsom.

Február 22-én a gömbparadicsom ára már 2,76 euróra csökkent. Ez a jelenség hasonló a tavalyi szezonban megfigyelhető ármozgásokhoz. A tél végi, tavasz eleji árcsúcsot 2022-ben még kettő követte március végén és április elején. A paradicsom ára Spanyolországban is mérséklődhet a kedvező terméskilátásoknak köszönhetően.

Magyarországon nagyobb termés várható

A paradicsom világtanács (World Processing Tomato Council, WPTC) adatai szerint Magyarországon 25 százalékkal nagyobb lehet az idei paradicsomtermés mennyisége a tavalyinál. A feldolgozásra szánt paradicsom mennyisége 100 ezer tonna körül várható, ami megfelel az elmúlt évek átlagos termésének. A WPTC előrejelzése szerint globálisan 41,8 millió tonna paradicsom feldolgozására kerül sor az idén, ami több mint 10 százalékkal meghaladja a 2022-es 38 millió tonnás mennyiséget.