Öt ország agrárminiszterének varsói tárgyalása után Nagy István közölte: megállapodást írtak alá, amely jelzi, hogy Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Románia és Szlovákia továbbra is együttműködik az ukrán gabonaügyben.

Elfogadhatatlan számunkra a szeptember 15-i határidő, és ha az Európai Unió nem hosszabbítja meg legalább december 21-ig ezt a határidőt, Magyarország minden eszközével megvédi a magyar gazdákat, hogy ne szenvedjenek további nagyon súlyos vagyoni terheket

– hangoztatta az agrárminiszter.

Összefognak a túlélésért

A találkozón megállapodtak abban is, hogy a piaci zavarokat okozó egyéb mezőgazdasági termékek esetében támogatják egymást azokat a kivételezéseket illetően, amelyek a gazdaság túléléséhez, a gazdák problémáinak kezeléséhez tudnak hozzájárulni.

Uniós szinten az öt ország olyan közös európai szolidaritást szeretne kidolgozni, amely azt segítené, hogy az Ukrajnából származó termékek eljuthassanak a harmadik országokba, ahol a rászorulók várják őket.

Fontosnak nevezte azon zavarok kiküszöbölését, amelyek a szolidaritási folyosók működésében jelentek meg. „Hiszen nem lehet az, hogy a drága szárazföldi szállítás miatt a gabona a határmenti országokban ragadjon le” – jegyezte meg.

Lengyelország is bezárja határait az ukrán gabona előtt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is nyomatékosította, Lengyelország szeptember 15-én nem nyitja meg határait az ukrán gabonafélék számára, továbbra is csak ezek tranzitját teszi majd lehetővé.

„Vagy az Európai Bizottság beleegyezik a tilalom meghosszabbításáról szóló szabályok kidolgozására, vagy magunk tesszük meg azt”, akár egyoldalúan, akár más országokkal együttműködve – nyomatékosította a lengyel kormányfő.

Kemények leszünk, határozottak leszünk, védeni fogjuk a lengyel gazdákat

– mondta a lengyel miniszterelnök. Kilátásba helyezte: Varsó fellép akkor is, amennyiben más mezőgazdasági termékek esetében észlelne destabilizációs jeleket.

A lengyel kormány álláspontja az, hogy megakadályozni, módosítani vagy kompenzálni kell mindent, ami árt a lengyel mezőgazdaságnak.

Robert Telus lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter olyan jogi és infrastrukturális mechanizmusok kidolgozására szólította fel az EU-t, amelyek hosszú éveken át fognak működni, mivel ukrán, valamint moldovai termékekkel is hosszabb ideig lesz dolgunk.

A szerdán aláírt agrárminiszteri megállapodásról Telus elmondta, a dokumentum azt a közös állásfoglalást is tartalmazza, hogy az öt frontország erőteljesen nyitott a tranzit ügyére.