A brit központi bank (Bank of England, BoE) szerdán közölt adatai szerint a pénzintézetek az októberi 57 875 után novemberben 46 075 jelzáloghitel kérelmet hagytak jóvá, amely 2020 júniusa óta a legalacsonyabb érték és jelentősen alulmúlja a Reuters 55 000-es elemzői konszenzusát. A friss adatok a brit ingatlanpiac lassulását vetítik előre.

A vezető brit ingatlanhitelező hálózat, a Halifax decemberi előrejelzésében a lakásárak 8 százalékos visszaesését prognosztizálta 2023-ra.

londoni székhelyű Capital Economics tanácsadó cég közgazdásza, Ashley Webb szerint a magasabb kamatlábak visszafogják a lakáspiaci aktivitást és 2023-ban is ez határozhatja meg a piaci folyamatokat.

A BoE friss adatai szerint a lakosság nettó hitelállomány-növekedése novemberben 1,5 milliárd fontot tett ki, és az emelkedésből 1,2 milliárd font volt hitelkártya tartozás. Hasonló mértékű bővülésre 2004 márciusa óta nem volt példa.

Elemzők szerint a fedezetlen hiteltermékek iránti dinamikus kereslet összefügg a lakosságot sújtó magasabb energia- és élelmiszerárakkal.