Félelmetesen megközelítették a nők a férfiakat a pénzügyek területén, más szóval egyre kevésbé szorulnak rá a férfiak segítségére, ha személyes vagy családi jövedelmük, megtakarításaik, vagyonuk kezeléséről van szó – idézi a CNBC a U.S. Bankcorp tulajdonában lévő U.S. Bank friss felmérését A Women and Wealth Insights címet viselő tanulmány szerint a nők 55 százaléka mozog magabiztosan a pénzügyekben, míg a férfiak esetén 60 százalék ez az arány.

Ez óriási változás a két évvel ezelőtt készült hasonló felméréshez képest, amelyben a 2022-es öt százalékpont helyett még 13 százalékpont volt a különbség (48-61 százalék) a két nem között. A lemaradás nagyot csökkent, ami azzal magyarázható, hogy a nők minden korosztályában javult a nők pénzügyi tudatossága – összegzi munkájuk fő tanulságát Beth Lawlor, az U.S. Bank magánvagyonok kezelésével foglalkozó üzletágának vezetője.

A vizsgálatban 3000 olyan felnőtt amerikai állampolgár vett részt, akik legalább 25 ezer dollár (bő kilencmillió forint) pénzügyi eszközzel rendelkeznek. A 2022-es tanulmányt megalapozó felmérés adatfelvétele 2021 nyarán történt, mint ahogy a 2020-asé 2019 közepén.

Az is kiderült, hogy a fiatalabb nők járnak élen a pénzügyi okosságban: a 35 éven aluliaknak immáron 71 százaléka ért a saját pénzügyei menedzseléséhez, szemben a két évvel ezelőtt 56 százalékos aránnyal. A 35-54 évesek körében 53 százalék, az 55 év felettieknél 46 százalék ez az arány. Magyarán az idősebbek körében sokkal jobban élnek a hagyományos női-férfi szerepek ezen a téren, ami a férfiaknak biztosít elsőbbséget a családi vagyon kezelésében.

Jött a pandémia

A koronavírus-járvány segített a nőknek pénzügyi tudatosságuk erősítésében. Az elmúlt két év nagy kihívásokat támasztott sokakkal szemben a személyes jövedelmek menedzselése terén, miközben több idejük jutott az embereknek arra, hogy átgondolják az életüknek ezt az aspektusát is – magyarázza a helyzetet Lawlor. Az utóbbi részben azt jelenti, hogy a nők igyekeztek igénybe venni az internetes forrásokat az olyan ügyek jobb megértéséhez, mint a megtakarítások befektetése, az adósságkezelés vagy a nyugdíjas korral kapcsolatos tervezés.

A szakértő szerint a nők sokkal jobban kihasználják a tanulás lehetőségét podcastok vagy webex szemináriumok hallgatásával, főként ha pénzügyekről van szó. Ezek nagy előnye, hogy nem kell nagy előadókba járkálni és számonkérésektől rettegni.

Vágjanak bele!

A tudatosság erősödésének egyik bizonyítéka az, hogy miként gondolkodnak a nők nyugdíjba vonulásukról. Az idén megjelent felmérésben 57 százalékuk állította azt, hogy képes lesz akkor visszavonulni, amikor úgy érzi, hogy anyagilag felkészült erre, míg két évvel ezelőtt még csak 48 százalékuk volt ehhez kellően magabiztos. A férfiak esetén alig volt javulás ezen a téren, náluk ez az arány 61 százalékról 62 százalékra araszolt fel.

Ez persze azt jelenti, hogy nők 43 százaléka még mindig nem tartja kezében szilárdan hosszú távú megtakarításait. Az idetartozóknak azt tanácsolják a szakértők, hogy vágjanak bele a pénzügyi terezésbe. A legnagyobb akadály, amit le kell győzniük az ismeretlentől való félelem. Kezdjék kicsiben, akár havi 100 dolláros rendszeres megtakarításokkal a befektetői gondolkodás kialakítását.