A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) prognózisa szerint a globális felmelegedés miatt egyre több légkondicionáló készüléket vásárolnak, a több légkondicionáló viszont gyorsítja a felmelegedési folyamatokat.

A légkondicionálók által felvett energiamennyiség 2050-ig a háromszorosára ugrik. Azaz az évszázad közepén a világ összes légkondijának működtetéséhez az Egyesült Államok, Japán és Európa jelenlegi összesített elektromos kapacitása fog kelleni - írta a Zoom.hu.

Éppen ezért lesz szükség az egyre hatékonyabb eszközök kialakítására. Az a minimum elvárás, hogy a jövőbeni légkondicionálók legalább kétszer olyan jók, hatékonyak legyenek, mint a jelenleg használtak - monda a BBC-nek az IEA anyaga kapcsán Danny Parker, a Florida Solar Energy Center szakértője. Ettől még elég messze vagyunk. Számos gyártó komoly fejlesztéseket végez, ám a BBC által közölt eredmények szerint jellemzően 30-50 százalék közötti hatékonyságjavulást tudnak felmutatni.

Ez azonban csak szándék. Hiába hatékonyabban a légkondicionálók, az állományuk növekedéséért leginkább felelősnek mondott államokban, Kínában, Indiában és Indonéziában a legkevésbé sem az látszik döntő faktornak, hogy korszerű eszközt kössenek be. Az IEA arra mutat rá: az említett országokban, különösen Kínában olyan olcsó az energia, hogy a fogyasztók számára a hatékonyság egyáltalán nem látszik döntő tényezőnek a választáskor. A vásárlásnál egyetlen szempont van/lesz, ez pedig az ár. További részletek a Zoom.hu cikkében olvashatók.

A kép forrása: Pixabay.