Az ukrán fővárosban tartott sajtótájékoztatóján Heiko Maas a normandiai négyek, Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország közelgő csúcstalálkozójára utalva kijelentette: "A Donyec-medencében zajló háborúban már több mint 13 ezer ember halt meg, ideje véget vetnünk ennek, túl régóta ez a valóság Ukrajnában. Most van egy jó lehetőség, talán hosszú ideje a legjobb lehetőség arra, hogy változtassunk a helyzeten" - tette hozzá.

"Fontos lépések történtek Sztanicja Luhanszkában, Zolotéban és Petrivszkében, végrehajtották a csapatok szétválasztását, zajlik a (Sztanicja Luhanszka-i) híd építése. Véleményünk szerint itt az ideje, hogy Oroszország végrehajtsa a megállapodásokat, cselekedetekre és eredményekre van szükség" - idézte a Jevropejszka Pravda hírportál a német diplomatát.

QP | Quality Placement

Maas szerint a Donyec-medence egyes területeinek különleges státusáról és a helyi választások előkészítéséről szóló törvény, valamint a háború éveiben az Ukrajna által nem ellenőrzött területeken elkövetett bűncselekményeknek az ügye csak egy része a közeljövőben megoldandó kérdéseknek. "Ezért Németország Franciaországgal együtt igyekszik minél többet megtenni annak érdekében, hogy végre eljöjjön a béke Ukrajna keleti részében. Ezt nem semleges közvetítőként tesszük, hanem mert Európa érdeke, az európai békés rend alapelvei mellett állunk, és ezért állunk Ukrajna területi integritása mellett is" - fogalmazott a német külügyminiszter.

Az ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy a Donyec-medencei válság rendezését célzó normandiai csúcstalálkozóra - amelyen az ukrán, az orosz és a francia elnök, valamint a német kancellár vesz részt - a tervek szerint december 9-én Párizsban kerül sor.

Vadim Prisztajko Ukrán külügyminiszter az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint egy kérdésre válaszolva közölte, hogy Ukrajna reális célkitűzésekkel, nyitott gondolatokkal megy a normandiai találkozóra, és kész elfogadni "ésszerű kompromisszumot", és olyan előrelépéssel szeretnének onnan hazatérni, amit az ukrán nép már régóta vár. Szavai szerint realistának kell lenniük, a lényeg, hogy végre 2016 óta sor kerüljön a találkozóra és valódi haladást érjenek el, ezért nem látja értelmét annak, hogy a normandiai csúcs előtt követeljék minden orosz katona, minden törvénytelen külföldi fegyveres csapat kivonását Kelet-Ukrajnából.

Az Ukrajna számára létfontosságú földgázkérdést illetően Heiko Maas leszögezte: Németország amellett van, hogy 2019 után is folytatódjon az orosz gázszállítás Ukrajnán keresztül Európába. Az Északi Áramlat-2 gázvezetékkel kapcsolatos német energetikai törvényjavaslattal kapcsolatosan kijelentette, hogy a Bundestag pontosan olyan döntést hozott, amilyet megígért. A Jevropejszka Pravda emlékeztetett: az ukrán kormány is elismerte, hogy a törvény elfogadott, végleges változatából már "kikerültek a problémás normák".