A heves esőzések egy generáció életében csak egyszer tapasztalható áradást okoztak Németország Rajna-vidék-Pfalz tartományában. Hat ház összeomlott sokakat egyelőre nem találnak, még többen a víz alatt lévő otthonuk tetejére menekültek – derül ki a Guardian beszámolójából. Korábban az SWR sajtóorgánum azt jelentette, hogy körülbelül 30 embert keresnek és nagyjából 25 ház omolhat össze hamarosan a Németország hegyvidéki részén lévő Schuld bei Adenau kerületben.

Nem tudjuk hányan vannak a háztetőkön, akiket meg kellene mentenünk – ismerte el a koblenzi rendőrség szóvivője a Reutersnek. Sok helyen dolgoznak a mentőcsapatok. Eközben a vasúti közlekedés és a folyami átkelés is akadozik az ország legsűrűbben lakott térségében. A német meteorológiai intézet időben jelezte ugyan, hogy extrém időjárás várható, ám ez nem segített a 180 ezer lakosú Hagen városán, amelyben rendkívüli állapotot hirdettek. A város hatóságai szerint a Volme folyó vízszintje olyan magasságot érhet el, amit százévenként legfeljebb négyszer tapasztalnak.

Hasonló helyzetek legfeljebb télen szoktak kialakulni – mondta Bernd Mehling a környezetvédelmi hatóság tisztviselője a WDR sajtóorgánumnak. Ilyesmire, ilyen időjárási csapásra aligha számíthattunk nyáron. Egy tűzoltó meghalt, amikor elvesztette az egyensúlyát és elsodorta az áradat. Egy 53 és egy 81 éves férfit nem találnak. A katasztrófa mellékszála, hogy Németországban szeptemberben választások lesznek, és a tragédia felhívja a figyelmet a klímaváltozás extrém hatásaira. A kormánypártok nem jól kezelik ezt a témát, míg a Zöldek hagyományosan jók a környezetvédelmi kockázatot kommunikálásában, így ez az ügy most a kezükre játszik, mert mintegy őket igazolja.