A két állami vezető telefonon beszélt egymással, az egyeztetést Berlinből kezdeményezték - tájékoztatott az orosz államfői hivatal.

"Részletes véleménycsere zajlott a szíriai válság különböző vonatkozásairól. Mindkét fél abból indul ki, hogy az ENSZ keretein belül és más formátumokban folytatódik az intenzív munka a kialakult helyzet politikai-diplomáciai rendezésére. Fontosnak ítélték, hogy a Biztonsági Tanácsban meg kell tárgyalni az ENSZ vegyifegyver-ellenőreinek jelentését" - olvasható a Kreml közleményében.

Időközben Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes a Rosszija 24 állami hírtelevízióban kijelentette, hogy Oroszország minden szükséges erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy Szíriában megakadályozza az erőszakos forgatókönyv megvalósítását. A diplomata arról is beszámolt, hogy Szíriában nagyon sok orosz állampolgár tartózkodik és ez aggodalmat vált ki Moszkvában. Ezt is közöltük partnereinkkel - mondta Gatyilov.

Az orosz hírtelevíziónak Vlagyimir Csizsov, Oroszország európai uniós nagykövete megjegyezte: a Szíria elleni esetleges háború megindításáról szóló döntést számos európai országban a katonai költségek fogják befolyásolni. A diplomata arra utalt, hogy csak kevés NATO-tagállam teljesítette vállalt kötelezettségét és emelte meg katonai költségvetését a GDP 2 százalékára.

Csizsov arra is felhívta a figyelmet, hogy szerinte az utóbbi napokban az európai vezetők óvatosabban nyilatkoztak a szíriai helyzetről. Ezt azzal magyarázta, hogy a nyugat-európai államokban a közvélemény egyáltalán nem hajlik arra, hogy vakon elfogadja a szíriai kormány bűnösségéről szól állításokat, és hogy támogassa a közel-keleti ország elleni katonai akciót.

Időközben Alekszej Mitrofanov, az orosz duma tájékoztatáspolitikai bizottságának elnöke bejelentette, hogy levelet kaptak a szíriai kormánytól, amelyben meghívták az orosz törvényhozási képviselőket, látogassanak el Szíriába és személyesen tapasztalják meg, mi történik az országban.