Milan Chovanec cseh belügyminiszter kijelentette: a beadványt az egyetlen olyan lehetőségnek tekinti, amely megakadályozhatja a szerinte hibás rendelet érvénybe lépését. "Az új jogszabály veszélyeztetheti az ország belső biztonságát, mert alkalmazása következtében nagy mennyiségű fegyver kerülhet a feketepiacra" - hangsúlyozta Chovanec az MTI tudósítása szerint.

A lőfegyverek tartásának ellenőrzését szigorító jogszabályt március közepén fogadta el az Európai Parlament. A jogszabály deklarált célja, hogy az eddiginél hatékonyabb akadályokat gördítsen a terroristák felfegyverzése elé. Bírálói szerint azonban - közéjük tartozik Csehország is - a valóságban inkább korlátozza a legális fegyvertartókat, a legális fegyverpiacot, és jelentős mértékben beavatkozást jelent az egyes országok belbiztonságába, ami ellentétes az EU-joggal.

QP | Quality Placement

Csehországban mintegy 300 ezer embernek van fegyvertartási engedélye. Ezenkívül több tízezer ember tulajdonában vannak olyan fegyverek, amelyekhez nem szükséges hivatalos engedély. "A tisztességes emberek ilyen súlyos megbüntetése számunkra elfogadhatatlan, mert a törvényes fegyvertartás korlátozásának semmi köze a terrorizmus elleni küzdelemhez" - mondta a cseh belügyminiszter újságíróknak.

Prága szerint az európai rendelet diszkriminatív, számos paragrafusa zavaros, többféle értelmezésre ad lehetőséget, ezért Csehország a rendelet életbe lépésének elhalasztását is kéri a bíróságtól annak szerinte szükséges hatályon kívül helyezéséig.

A fegyvertartás ellenőrzését szigorító európai rendelet június 13-án lépett érvénybe, az EU tagállamainak most 15 hónapjuk van arra, hogy a szabályokat átültessék a saját jogrendjükbe.

(Egy újabb atomháború kockázatairól itt olvashatja cikkünket.)