Sean Spicer szóvivő kedden a szokásos napi sajtóértekezletén szólt Irántól, válaszként arra, hogy Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Khamenei ajatollah egy teheráni tanácskozáson azt mondta, hogy Trump "megmutatta Amerika igazi arcát".

A Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta: Donald Trump olyan intézkedéseket hoz majd, amilyeneket megfelelőnek tart. Spicer leszögezte: Khameneinek számot kell vetnie azzal, hogy új elnök van hivatalban az Egyesült Államokban.

QP | Quality Placement

A szóvivő bejelentette, hogy Donald Trump telefonon megbeszélést folytat majd a spanyol kormányfővel, akivel várhatóan megvitatja az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelmet is, a hét végén pedig Washingtonban, a Fehér Házban találkozik Abe Sindzo japán miniszterelnökkel, akit a hétvégére meghívott a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago nevű üdülőjébe is.

Az amerikai-japán tárgyalásokról Spicer leszögezte: "ez bizonyítéka annak, hogy az Egyesült Államok nagy hangsúlyt fektet a kétoldalú kapcsolatrendszerre, és mutatja egyúttal azt is, hogy milyen erős a szövetség és szorosak a gazdasági kapcsolatok az Egyesült Államok és Japán között".

Kérdésre válaszolva a szóvivő közölte: nincs tervben, hogy az átmeneti beutazási tilalomról szóló elnöki rendeletben bővítenék a listára került országok körét.

Közben szerdán várhatóan Rex Tillerson külügyminiszterrel tárgyal Washingtonban a kanadai külügyminiszter, Chrystia Freeland, és ugyancsak szerdán tárgyal az amerikai fővárosban Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel a kanadai kereskedelmi miniszter Bill Morneau is, hétfőtő. Jövő héten l pedig Washingtonban folytat tárgyalásokat amerikai kollégájával a, kanadai védelmi miniszter.

Donald Trump és Justin Trudeau kanadai kormányfő esetleges találkozójáról egyelőre nincsenek hírek.