Úgy tűnik, akkor is drágább lesz az üzemanyag a magyar kutaknál, ha romlik az európai gazdasági helyzet - s ezért gyengül a forint a dollárral szemben -, és akkor is, ha javul, mert az utóbbi esetben erősödnek a növekedési várakozások, ami az energiahordozó iránti kereslet bővülésével járhat - ez a következtetés vonható le a CNBC cikkéből.

Most éppen a második forgatókönyv megvalósulása látszik sanszosabbnak, miután a befektetők úgy látják, hogy az athéni kormány megállapodhat a magánhitelezőkkel a görög adósságok egy részének leírásáról. Így sínre kerülhet a második görög segélycsomag folyósítása, s ezzel levegőhöz juthat az európai gazdaság.

Drágul az olaj a héten

A CNBC villáminterjújában megkérdezett befektetőknek pontosan a fele úgy véli, hogy az olaj drágulni fog a következő napokban, és tízből csak egy olyan szakértő adódott, aki árcsökkenést jósol. Az árupiaci befektetők étvágyát már az meghozta, hogy a Fed meghosszabbította a hitelköltségek alacsonyan tartására vonatkozó ígéretét - 2014-ig 0,25 százalékon hagyja az alapkamatot.

Csak emiatt több mint egy dollárral nőtt a múlt héten az észak-amerikai könnyűolaj, illetve 1,6 dollárral a londoni Brent jegyzése. Az előbbi közel került a 100 dollár/hordóhoz, az utóbbi bőven 111 dollár felett jár. Továbbra is nyomja az árakat felfelé az iráni fenyegetés a világ olajexportjának ötödét áteresztő Hormuzi-szoros lezárására, ennek ellenére a sokkszerű drágulás esélyét különbözőképpen ítélik meg a szakértők.

Csak a nagyon bátrak shortolják az olajat

Tom Weber, a PFGBest brókercég ügyvezető igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy míg korábban egy olyan hírre, miszerint a Fed folytatja a monetáris enyhítést, automatikus áremelkedés volt a válasz, addig manapság ez nem biztos. Az árupiac szereplői azt mondják: virítsa valaki előbb a lóvét, amiből gazdasági növekedés lesz, s majd aztán emeljük a nyersanyagok és az energiahordozók árát.

Shelley Goldberg, a Roubini Global Economics tanácsadó cég árupiaci részlegének vezetője azonban nem zár ki egy olajellátási sokkot, ami depresszióba taszíthatja a világgazdaságot. Az olajnál is kockázatosabb befektetések iránti kereslet növekedése nyomást gyakorolhat a fekete arany árára, de igen nagy rizikót vállal az, aki az olaj olcsóbbá válására tesz, azaz shortolja az energiahordozót.

Drágulás politikai okokból

Goldberg szerint az árakra 2012-ben erős hatással lesznek politikai események is, amelyek úgy fokozzák a bizonytalanságot, mint egy torna fináléja valamilyen sportágban. Ilyenkor a közönség egyre feszültebb lesz, várva a meccsek végső kimenetelét.

Az Egyesült Államokban novemberben, Oroszországban márciusban lesznek elnökválasztások. Kínában fokozatosan átadja az ország irányítását a régi generáció egy fiatalabbnak. Van mire figyelniük a befektetőknek.