Az afrikai gazdasági kilátásokról készített, hétfőn közzétett jelentésében a multilaterális fejlesztési pénzintézet rámutatott: Afrika lélekszáma 2050-ben éri el a csúcsot kétmilliárd fővel. Az egyes országok gazdaságainak korszerűsítése létfontosságú ahhoz, hogy versenyképesebbé tegyék a kontinenst és emeljék a helyi lakosok életszínvonalát.

Már az idén 19 millió fiatal lép be a munkaerőpiacra Afrikának a Szahara alatti részén, további négymillió pedig Észak-Afrikában. A következő 15 évben közel 30 millió pályakezdővel kell számolni, és nekik munkahelyeket kell teremteni. Az egyik megoldás a közalkalmazotti szféra bővítése lehetne, de a költségvetési források túlságosan szűkösek ehhez. Egyiptomban például évente 180 ezer közalkalmazotti állást kellene teremteni, ami azonban lehetetlen.

Az afrikai gazdaságok átalakításához jobban ki kell használni a termelőmunkát végző szektorokat, a feldolgozóipar előmozdításával, a szolgáltatások fejlesztésével, környezetbarát stratégiák fejlesztésével vagy a mezőgazdaság korszerűsítésével - mutattak rá a szerzők, hangsúlyozva, hogy foglalkozni kell a területi egyenlőtlenségekkel, azaz diverzifikálni kell a falusi gazdaságokat és össze kell kötni azokat a városokkal.

Az afrikai országok többségében általános jelenség a szegénység és az egyenlőtlenség, az állami szektor irányítása nem sokat javult. Alapvetően a regionális gazdasági integráció maradt a kulcs Afrika potenciális gazdasági növekedésének felszabadításához, fejlődéséhez és a világgazdaságban való részvételének növeléséhez - mutatott ré az AfDB, amelynek becslése szerint 2014-ben az afrikai országok átlagos növekedése 3,9 százalékot tett ki.

A világgazdasági válság előtti években az afrikai gazdaságok átlagosan 5-7 százalékkal bővültek. A növekedés mértéke Kelet-, Nyugat és Közép-Afrikában maradt magasabb, Észak- és Dél-Afrikában pedig alacsonyabb. A kőolaj és az egyéb nyersanyagok alacsony ára, a világgazdasági bizonytalanságok, az ebolajárvány következményei, valamint az egyes országokat jellemző belpolitikai instabilitások késleltethetik a visszatérést a válság előtti szintekre.

Becslések szerint idén közel 7 százalékkal 193 milliárd dollárra emelkedik a térségbe áramló tőke értéke. A közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke 73,5 milliárd dollárra növekszik, míg a portfolióberuházások értéke 18,4 milliárd dollárra ugrik a tavalyi 13,5 milliárd dollárról.

QP | Quality Placement