A szlovákiai tejágazat drasztikus leépítése a lakosság tejfogyasztására is rányomja a bélyegét - idézte a pozsonyi Új Szó Karol Herian, a zsolnai Tejipari Kutatóintézet (VÚM) volt igazgatójának figyelmeztetését.

Míg az Európai Unióban az egy főre jutó átlagos éves tejfogyasztás 320 kilogramm körül mozog, Szlovákiában ez csupán 170 kilogramm.

QP | Quality Placement

Ebben még Csehországtól is elmarad az ország, hiszen ott fejenként 280 kilogrammos éves fogyasztást mértek. Az 1990 óta eltelt időszakban látványos leépítések voltak a tejfeldolgozásban, ami a tejtermékek csökkenő fogyasztásán is meglátszik.

Szlovákiában egy főre számítva manapság kétszer vagy akár háromszor kevesebb tejtermék, főként sajt fogy, mint a fejlettebb uniós tagországokban. Ez az állattenyésztés és a tejtermelés mellett hatással van a fogyasztók egészségére is - állítja Herian.