Az Airbnb árfolyama 10 százalékkal esett annak ellenére, hogy az első negyedéves eredmény meghaladta az elemzői várakozásokat. A vállalat mind a nyereség, mind a bevétel tekintetében jelentős növekedésről számolt be: az Airbnb éves szinten mintegy 20 százalékos növekedést jelentett az összes bevétel tekintetében, sőt, még pozitív nyereségességet mutatott az első negyedévben. Ez figyelemre méltó eredmény a turisztikai vállalat számára, és okot adhat a befektetők lenyugtatására – írja a money.it.

Ennek ellenére az Airbnb részvényárfolyama a 2023 első negyedévi eredmények bejelentése után a szakértők legnagyobb megdöbbenésére meredeken zuhant. Ennek oka a következő negyedévre vonatkozó profit- és bevételi előrejelzés bejelentése volt.

Bár sokan újabb utazásoktól fűtött nyári szezonra számítanak, az Airbnb közölte, hogy az elemzői várakozásoknál alacsonyabb bevételekre számít. A jelek szerint a probléma összefügg a nyugati gazdaságokban 2023 második felére várt fogyasztáscsökkenéssel. Úgy tűnik, ez negatívan hatott a részvényárfolyamra, ahogy a legtöbb hasonló üzletággal rendelkező vállalkozásra is.

Vannak azért jó hírek is

A második negyedév problémáin túl az Airbnb pénzügyi adatai bizonyos stabilitást mutattak. Az otthonmegosztó platform változatlanul tartotta átlagos napidíjait, és éves szinten közel 20 százalékos növekedést könyvelhetett el a foglalások terén.

Meg kell jegyezni azt is, hogy az Airbnb közvetlen versenytársai, a Booking Holdings és az Expedia Group is jelentős foglalási növekedést jelentettek az első negyedévben, anélkül azonban, hogy nagyobb riadalmat keltettek volna a 2023-as visszaesés miatt.

Még az Expedia vezérigazgatója, Peter Kern is azt állítja, hogy a világ a fogyasztói választék strukturális változás előtt áll, és az utazás áll a lista élén. Az Airbnb bejelentette, hogy a felhasználói élmény javítása érdekében néhány MI-funkciót, köztük a GPT-4-et is be kívánja építeni a platformba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!