Szerdán tartotta külgazdasági évnyitó konferenciáját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, ahol Szijjártó Péter külügyminiszter tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy a világgazdaságban igen ritka helyzet állt elő azáltal, hogy közvetlenül egymás után két súlyos, a gazdaságot feje tetejére állító esemény történt a járvány és a szomszédban folyó háború által.

Elektromos autók, akkumulátorok

A jövőt illetően a konkrét iparágak közül kiemelte az elektromos autó iparágat, amely a legnagyobb mértékben fejlődik, mégpedig úgy, hogy a nyugati gyárak kiváló autókat gyártanak, az akkumulátorokat azonban jórészt keleti cégek gyártják: a 10 legnagyobb közül 7 kínai, 3 dél-koreai. A kormány hozzáállása az, hogy a keleti befektetőket ugyanolyan szívesen látja, mint a nyugatiakat, köztük a kínaiakat.

Életbiztosítás

Szijjártó szerint az, hogy ha jelentős kínai gazdasági tevékenység van Magyarországon, akkor az auróiparban lényegében itt lesz kelet és nyugat gazdasági találkozópontja, ezzel, megkerülhetetlenné válik az ország az európai autóipar elektromosra való átállításban. Ezt a külügyminiszter egyenesen életbiztosításnak tekinti az ország gazdasága szempontjából.

Az export húzóereje

Az elmúlt 13 hónapban már az akkumulátor lett az ország elsőszámú exportterméke, így az export húzóereje. Az export tavaly 142 milliárd euróra nőtt, ami minden idők legmagasabb értéke, és ebben az autó-, és akkumulátorgyártás döntő szerepet kapott. A környezetvédelmi aggodalmak kapcsán megjegyezte, hogy az itthoni szabályok szigorúbbak, mint az EU előírásai.

Befektetés, kifektetés, atomenergia

A Magyarországra irányuló beruházásokat a kormány erősen támogatja, mivel úgy gondolja, hogy a jövőbeni exportot és a hazai beszállítók piacát ők teremtik meg. Emellett fontos prioritás a kifektetések támogatása is, vagyis a hazai tőke külföldi beruházásai. Ugyancsak fontosnak tartja, hogy az energiafüggés csökkentése érdekében az atomenergia szerepének növelését, ezért felpörgetik az új paksi blokkok építését, ezzel 3-4 milliárd köbméter földgáz importját ki tudjuk váltani, így egyrészt az árváltozásoktól való függés csökken, másrészt a széndioxid kibocsátás is nagymértékben visszaesik.