A tokiói olimpia szervezőinek utolsó álmai éppen most foszlanak szét arról, hogy visszafogott nyitóünnepséggel indítva megmenthetik a nyári játékokból azt, ami még menthető – derül ki a Financial Times beszámolójából. Egymást követik a kínos események és a botrányok, még azt megelőzően, hogy a elkezdődtek volna – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóhasználatát követve – a „legkomplexebb” olimpiai versenyek, amelyeket valaha olimpia címén rendeztek. Ez enyhe kifejezésnek tűnik annak tükrében, hogy 55 személy koronavírus tesztje lett pozitív az olimpiai közösségben július 1-je óta.

És a pandémia csak az egyik probléma, a másik, hogy szexuális zaklatási botrányok robbantak ki, ejteni kellett az eredeti tervet a nemzeti stadion felhasználásával kapcsolatban és az egészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a vad nyári hőség veszélyeztetheti a sportolókat. Ami a fertőzötteket illeti, ez nem csupán a sportolókat és az őket kísérő sportvezetőket érinti, hanem a média és a beszállítók embereit is. Mindegyiküket figyelembe véve 56 ezer ember érkezett Japánba korábban és a játékok megkezdése előtt közvetlenül.

Két dél-afrikai focista július 18-án adott pozitív tesztet, ők az első olyan sportolók, akikről az olimpiai faluban derült ki, hogy vírushordozók. A Brit Olimpiai Szövetség megerősítette, hogy hat sportolójánál és két háttérembernél lett pozitív a koronavírusteszt azt követően, hogy már a repülőúton Japánba levett valakit a lábáról a koronavírus-betegség. Coco Gauff amerikai teniszező a Twitteren erősítette meg, hogy nem vesz részt a játékokon, mert pozitív lett a tesztje.

Olimpiai bajnok a vírus

Egyre több sportoló mondja le hozzá hasonlóan a részvételét vagy kényszerül hosszú karanténba már a versenyek megkezdése előtt, ami megerősíti azokat a várakozásokat, amelyek szerint a koronavírus-járvány erősen rányomja majd a bélyegét az tokiói olimpiára. Más szóval a vírus a maga módján nyerni látszik a játékokon. Hasimoto Szeiko, a nemzeti szervezőbizottság elnöke a hét végén egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a szervezők megerősítik a járványügyi ellenőrzéseket annak érdekében, hogy megelőzzék a fertőzési gócok kialakulását.

A Toyota, Japán legnagyobb autógyártója egyben az olimpiai egyik fő szponzora július 19-én bejelentette, hogy nem fog tévéreklámokat rendelni Japánban a rendezvény alatt, igaz, továbbra is futnak az olimpiai logót tartalmazó hirdetései a világ többi részén. Eközben a játékok más céges támogatói szakértőket fogadtak, hogy kiderítsék, milyen kárt okoz a hírnevükön az, hogy összefüggésbe hozhatók a tokiói olimpiával.

A közvélemény továbbra is a pokolba kívánja a rendezvényt. Az emberek bosszúságát tovább növelte, hogy a hét végén a tévében olyan riportokat láthattak, amelyek megmutatták, hogyan szegik meg a külföldi vendégek a mozgásukat korlátozó szabályokat. Például italozókat láthattak a zárt zónákon kívül. Négy brit és amerikai szerződéses alkalmazottat, akik villanyszerelési munkákkal foglalkoztak, korábban letartóztatott a rendőrség kábítószer birtoklása miatt.

Nem lesz semmi baj!

Eközben Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetője azt állította, hogy „nulla” azaz 0 a veszélye annak, hogy a Tokióba látogatóba érkezett sportolók és további személyzet behurcolja a fertőzést a japánok közé. Ezért a megjegyzéséért sokan bírálták, mondván: látva, hogy semmi sem igaz belőle, talán nem kellett volna ilyen magabiztosnak lennie.

Előre nem tervezett eseménynek lehet minősíteni azt az interjút is, ami 1994-ben készül Ojamada Keigóval, becenevén Corneliusszal, a nyitóünnepség fő zeneszerzőjével. Ebből kiderült, hogy a jelenleg 52 éves zenész iskolás korában megalázóan és erőszakosan viselkedett egy fogyatékos iskolatársával. Cornelius bocsánatot kért kulturálatlan viselkedésért, ám nem mondott le arról, hogy a nagy esemény résztvevője legyen.

Egy üzbég háttérember szexuálisan zaklatta egyik japán kísérőjét, és a hatóságok keresik Julius Ssekitoleko ugandai súlyemelőt, aki eltűnt csapata edzőtáborából, miután hátrahagyott egy üzenetet, hogy munkát keres Japánban. A 20 éves sportoló nem tudta kvalifikáltatni magát a versenyére, ezért úgy volt, hogy hamarosan hazarepül Ugandába.