Csak az oroszok negyede (26 százaléka) látta azt a videót, amelyet Alekszej Navalnij ellenzéki vezér csapata készített állításuk szerint Vlagyimir Putyin fényűző fekete-tengeri nyaralójáról - idézi a Moscow Times, az utolsó független orosz közvélemény-kutató intézet a Levada Center felmérését. A képeken egy törpe állam nagyságú ingatlan látható kertekkel, kikötővel, palotával és abban mindenféle szórakozást lehetővé tevő helyiségekkel.

A birtok értékét 1,3 milliárd dollárra becsülik (390 milliárd forint, megközelíti a budapesti 4-es metró építési költségét). Navalnij állítása szerint az építéshez szükséges pénzt állami üzletekből "csípték le" az államfő barátai, és az ingatlan természetesen nem Putyin nevén van. A videót a világon összesen 110 millióan nézték meg, és része volt abban, hogy Navalnij letartóztatására válaszul rendszerellenes tömegtüntetések robbantak ki Oroszország városaiban.

A Levadada felmérésében szereplő válaszadók 77 százaléka azt mondta, nem változtatta meg a videó a véleményét az államfőről. Csak 17 százalékuk mondta azt, hogy romlott a véleménye Putyinról. Átlagosan a megkérdezettek 33 százaléka nem hiszi a videóban közölt információkat (az 55 év felettieknél 49 százalék, a 18-24 éves korosztályban 11 százalék ez az arány), 17 százalékuk szerint az igazságot látták és hallották.

Navalnij azt a következtetést vonja le a videó nyomán is, hogy Putyin visszaélt a hatalmával, amire a megkérdezettek 29 százaléka azt válaszolja, hogy az államfő soha nem tett ilyet, további 24 százalékuk szerint lehet, hogy ez előfordult, de az oroszok élete akkor is javult Putyin hatalomra kerülése óta.