Goldman Sachs globális pénzügyi csoport a korábbi 35 százalék helyett 25 százalékos esélyt lát arra, hogy az amerikai gazdaság a következő 12 hónapban recesszióba süllyed.

A társaság elemzői ezzel márciusi prognózisukat változtatták meg. 

Megállapodtak, megmenekülhet Amerika és a világgazdaság

Megállapodás született Joe Biden amerikai elnök és a Képviselőház republikánus vezetője között az államadósság mértékének engedélyezett növeléséről, ezzel elkerülhetővé vált az amerikai adósságválság. A Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet az Egyesült Államok „AAA” hosszú távú kibocsátói nemteljesítési minősítését (IDR) „negatív” kilátásra helyezte csütörtökön az államadósság-plafon megemeléséről szóló tárgyalások elhúzódása miatt, ami szerintük fizetésképtelenség veszélyével fenyeget. Bővebben>>>

Nem sokat használ az államadósság-plafon

Három hónapja, a Silicon Valley Bank csődje után megemelték annak a valószínűségét, hogy gazdasági visszaeséssel nézhet szembe a világ vezető gazdasága a következő egy évben.

Az államadósság-plafon megemelése csak „kismértékű kiadáscsökkentést” eredményez, amely a következő két évben „nagyjából semleges” költségvetési hatással járhat.

Számításuk szerint az amerikai pénzügyi rendszert érintő negatív hatások a tavaszi bankcsődöket követően 0,4 százalékkal mérsékelhetik a bruttó hazai terméket.

A Goldman elemzői szerint júliusban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 25 bázispontos kamatemelésről dönthet és a kamatemelési ciklus az 5,2-5,5 százalékos sávban érhet véget.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi, áprilisi előrejelzésében 1,6 százalékos gazdasági növekedéssel számolt 2023-ban az Egyesült Államokban, amely jövőre 1,1 százalékra mérséklődhet.

Nem várták meg a hétfőt a fizetésképtelenséggel, emelhetik az adósságplafont

Hatályba lépett az Egyesült Államok álamadósságának növelését lehetővé tevő törvény. Bővebben>>>