Mihai Daraban a romániai kereskedelmi és iparkamara elnöke szerint Romániának abba kell hagynia a külföldre távozott munkaerő „siratását”, ehelyett inkább az az Ázsiából érkező szakképzett munkaerő felé kell fordulnia - adta hírül a Maszol.

„Eljött az idő, amikor mi fogunk vándorbotot” – fogalmazott egy konferencián arra utalva, hogy tíz évvel ezelőtt Olaszországból és Portugáliából áramlott a munkaerő Németország és az északi államok felé, most pedig a romániai munkaerővel történik ugyanez.

„Azt hiszem, véget kell vetnünk az elvesztett munkaerőnk siratásának, a jövő felé kell fordulnunk és pótolnunk kell a hiányzó munkaerőt, még akkor is, ha Romániában jelenleg kétmillió munkaképes állampolgár van, aki nem dolgozik. (...) Amíg az a kétmillió munkaképes ember ráébred a valóságra, addig is a főleg Ázsiából érkező szakképzett munkaerőt kell igénybe vennünk.” 

Nem tartja egyértelműen szerencsésnek Románia Fekete-tengeri geostratégiai helyzetét, mert Romániának gazdaságilag gyenge szomszédai vannak, hiányzik a térségből „egy olyan motor, egy olyan generátor, mint például Dél-Korea vagy Németország”. Az európai szállítás szempontjából azonban érdemesnek tartja maximálisan kihasználni a Dunát, „legalább fele akkora kapacitáson, mint a Rajna kihasználtsága” - fejtette ki a kamarai elnök.