Egy hónap múlva a szerbiai sofőrök mellett külföldiek vezethetik majd a belgrádi városi buszokat - adta hírül a szerbiai sajtó a magánszállítással foglalkozó vállalkozóktól származó információkra hivatkozva a vajdasági Szabad Magyar Szó szerint. Információik szerint komoly tárgyalások folynak arról, hogy külföldről alkalmazzanak sofőröket.

Nagyon sokan távoztak ugyanis a vállalatoktól, s ahhoz, hogy a továbbiakban is akadály nélkül működhessen az utasszállítás, elkerülhetetlen ez a lépés. Az utasszállító cégek az állam segítségét várják a külföldről érkező sofőrök alkalmazásában, akiknek vezetői engedélyre és megfelelő tapasztalatra és tudásra is szükségük van.

Amennyiben úgy lesz, ahogy azt a szállítók várják, az új sofőrök a nyári menetrendben kezdenek majd el dolgozni.

Óriási a sofőrhiány

Már korábban kiderült, hogy szerbiai munkaadók szerint az országban mintegy 12 ezer hivatásos sofőrre lenne szükség, ebből nyolcezerre a teherszállításban.

Ez azt jelenti, hogy C és CE kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkezniük, négyezer sofőr pedig az autóbusszal történő személyszállításra szakosodott cégeknek kellene, az ő esetükben a D és a DE kategóriás jogosítvány szükséges.

Annak ellenére, hogy ebben az ágazatban a fizetéseket jelentősen emelték, a jövendő sofőröknek nincs könnyű dolguk, mert nagyon szigorú szabályoknak kell eleget tenni a tanúsítványok megszerzésekor, és nem mellékesen a tanfolyam is igen költséges.