Az amerikai védelmi tárca közleményéből nem derül ki, hogy hány amerikai hajó vesz majd részt ebben, de a minisztérium szerint elegendő hadihajója van a térségben, hogy védelmet nyújtson az esetleges iráni provokációkkal és zaklatásokkal szemben.

A Pentagon illetékesei közölték, hogy az Egyesült Államok felajánlja a segítséget bármely országnak, amely erre igényt tart, és amelyet aggasztanak az iráni lépések.

Amerikai hadihajók pénteken négy amerikai és egy brit hajót kísértek át a szoroson, amelynek egy része az iráni felségvizekhez tartozik.

A Pentagon illetékesei kifejtették, hogy az amerikai hadihajók nem hajóznak le-fel a szoroson a kereskedelmi hajókkal együtt, hanem a közelben tartózkodnak, és szükség esetén készek reagálni az előállt helyzetre.

A washingtoni intézkedés annak nyomán történt, hogy az iráni erők kedden lövéseket adtak le, majd megszállták a Marshall-szigeteki zászló alatt közlekedő Maersk Tigris nevű hajót. Az iráni Tasnim hírügynökség egy neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva azt írta, hogy az ügynek nincs katonai vagy politikai vetülete, a hajót egy bírósági határozat nyomán foglalták le az iráni kikötői hatóság kérésére.

QP | Quality Placement