A romániai nyilvánosságot meglepetésként érte a bejelentés, hogy az Egyesült Államok Romániában készül megépíteni egy kísérleti kis méretű moduláris atomreaktort (SMR) és a technológiát innen exportálná a régió más országaiba - írta a Maszol. A technológia és a romániai telepítés körül sok a tisztázatlan kérdés. Mindenesetre a kimondott célt – a romániai áramtermelés legnagyobb hányadát biztosító szénerőműk helyettesítését, mégpedig a következő 11 évben – nehéz lesz elérni.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatai szerint világszerte 67 moduláris atomreaktor fejlesztése zajlik. Az egyik a NuScale Power Module™ (NPM), amelynek létrehozója november 4-én megállapodást kötött a cernavodai atomerőművet működtető román Nuclearelectricával az első moduláris atomreaktora megépítéséről. A NuScale Power LLC. Romániában építené meg az első reaktorát, mégpedig 2028-ig.

A tervezett SMR-eket az különböztetné meg a – Cernavodán is működő – hagyományos erőművektől, hogy a méretükből kifolyólag gyárthatók, miközben a régieket építeni kell. A NuScale reaktormodulja például mindössze hozzávetőleg 20 méter magas és nem egészen 5 méter széles lesz – nem számítva természetesen a turbinát és a generátort. A Romániába tervezett reaktor a tervek szerint hat ilyen modulból állna, ám a NuScale szerint összesen 12 telepíthető ugyanazon a helyszínen, egyetlen közös irányítóteremmel.

Azért még nagy a homály

Az Egyesült Államokban amúgy több hasonló fejlesztés zajlik, bár igaz, hogy – amint azt a bukaresti amerikai nagykövetség közleménye hangsúlyozza – a NuScale az egyetlen, amelynek terve megkapta az illetékes szabályozó nukleáris hatóság engedélyét. A közleményben azt is kiemelik, hogy a tervek szerint a romániai reaktort „az egyesült államokbeli használat előtt két évvel” átadják. Vagyis az első, 77 megawatt teljesítményű modult 2027-ben gyártanák le, és egy évvel később már indulhatna is a termelés a hatmodulos romániai reaktorban.

Legalábbis ez az elmélet.

A gyakorlatban egyelőre nem beszélhetünk végleges műszaki paraméterekről. Például a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tavalyi kiadványában a NuScale moduljai még 60 MW-os teljesítménnyel szerepelnek, a cég saját közlése alapján. Ami még fontosabb, hogy az SMR-eknek nincs kidolgozott üzleti modellje. Azaz végső soron kiderülhet, hogy műszaki szempontból kiválóan működik a technológia, csak éppen nem gazdaságos. Hogy ez a probléma felmerülhet, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy eddig egyetlen SMR-t helyeztek üzembe csupán, azt is az orosz sarkvidéken, ahol a moszkvai kormány számára nem a jövedelmezőség az elsődleges szempont.

Mégis, mennyibe fáj?

Pénzről egyébként nem is tett említést sem Klaus Iohannis elnök, sem később az energiaügyi miniszter, aki személyesen asszisztált a NuScale és a Nuclearelectrica megállapodásához. Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége ugyanakkor a NuScale becsléseit idézve közölte, hogy a költségek gigawattonként 3,5 milliárd dollárra rúghatnak. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy - afféle matematikai példaként - a most bemondott 66 MW reaktorméret kigazdálkodható volna 231 millió dollárból, miközben például a 3,5 milliárd dollár 1000 MW-ra kalkulált értékébe beleszámolták-e már  a nukleáris beruházással járó szabályozási terheket, (amelyek mérettől függetlenül fennállnak egy atomreaktor esetében), illetve, hogy milyen üzleti vonzatai lesznek a washingtoni kormány 450 millió dolláros támogatásának, amelyet a fejlesztési és engedélyeztetési költségekre adott a NuScale-nek.

Ha végül mégiscsak működőképesnek is bizonyulna az SMR technológia, a számok akkor sem stimmelnek.

Csak a tavaly bezárt, 1285 MW-os Mintia szénerőművet pótolandó 16 NuScale modult kellene felállítani, az Oltenia Energetikai Komplexum négy egységét pedig 42 reaktormodul tudná kiváltani. Ha az elsőt sikerül is befejezni 2028-ig, nehezen képzelhető el, hogy a következő négy évben sikerül további fél százat üzembe helyezni, illetve az ehhez szükséges – egyelőre csak becslések szerint 11 milliárd dollárt (a Paks II építéséhez adott orosz hitel nagyságrendjének megfelelő összeg) előteremteni.