A svéd szélenergia szektort tömörítő Svensk Vindenergi jelentése szerint augusztusban a Svédországban megtermelt szélenergia mennyisége megközelítette a 2 terawattórát (TWh). Az új rekord, mely egészen pontosan 1,91 TWh árammennyiség hálózatra adását jelenti, minden idők legmagasabb augusztusi értéke az országban.

A svéd szélenergiaipar idén januártól már több mint 22 TWh-t termelt, és az előzetes prognózisok alapján az éves termelési volumen megközelítheti a 35 TWh-t, ami egy év alatt 8 TWh növekedést jelenthet. Ez a 8 milliárd kWh többlet a betáplálási oldalon azt jelenti, hogy a nem éppen szerény, havi 2000 kWh áramot fogyasztó lakossági szegmensben is mintegy 35 ezer egységet tudnak csak szélenergiával ellátni.

[Megjegyzés: csak a viszonyíthatóság kedvéért közöljük, hogy Magyarországon a háztartások éves átlag áramfogyasztása alakul 2500 kWh körül, miközben az országé 47 TWh.]

A Svensk Vindenergi előrejelzései szerint 2024-re a svéd szélenergia-termelésből származó árammennyiség meghaladja az 50 TWh-t. A szervezet korábban azt közölte, hogy a 2017-2024 között épülő 2348 szélturbina összesen 10 411 MW összteljesítménye 33,8 TWh zöldenergia-mennyiség megtermelésére lesz képes. Amennyiben a frissített előrejelzési mennyiség teljesül majd, úgy a korábban jelentős részben atomenergiára épített svéd energiamixben a szélenergia az ország áramfelhasználásának 33,7 százalékát fogja kielégíteni - ami a svéd villamosenergia-termelés 26,5 százaléka.