A növekedési impulzusokat az osztrák gazdaságnak elsősorban a kedvező exportdinamika adta, ami viszont serkentette az ipari termelést. Az üzleti kilátásokat és várakozásokat követő makrogazdasági mutatók azonban a második és harmadik negyedévre vonatkozóan már a gazdasági tevékenység lassulására utalnak.

A kínálati sokkok egyre inkább visszafogják a gazdasági lendületet és fokozzák az árnyomást - mondta Christian Glocker, a Wifo aktuális konjunktúrajelentésének szerzője  az MTI szerint.

A tartósan magas infláció, a megszakadt ellátási láncok, az elhúzódó világjárvány, valamint az ukrán háború miatt bekövetkezett lassulás Ausztriában is módosította a növekedési pályát. A kínálati oldalon minden ágazat hozzájárult a gazdasági teljesítmény bővüléséhez, a keresleti oldalon pedig elsősorban a bruttó állóeszköz-felhalmozás, a magánháztartások fogyasztásának és az exportnak a bővülése segítette a teljesítmény növekedését.

A makromutatók azonban a gazdasági aktivitás lassulására utalnak. A Wifo üzleti hangulatindexe májusban jelentősen alacsonyabb volt, mint az előző hónapban, de továbbra is pozitív és a hosszú távú átlag felett maradt. Az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexe májusban szintén csökkent az előző hónaphoz képest. Hasonlóképpen a gyengülő fogyasztói bizalom is árnyékot vet a kilátásokra.

A fellendüléssel együtt visszatért a válság előtti évekre jellemző munkaerőhiány is: a Wifo konjunktúra-tesztje szerint a munkaerőhiány vált a gazdasági aktivitás egyik fő akadályává, mégpedig nagyobb mértékben, mint a világjárvány előtt.

Az infláció továbbra is magas. A termelői árak egy ideje megfigyelhető két számjegyű növekedési üteme már kezd továbbgyűrűzni a fogyasztói árakba is.