A számos vásárlói szegmensben visszaesett chipeladások egy területen még mindig növekvő keresletnek örvendenek: az autóknál – írja az itbusiness.hu. Az elektromos járművek általában több félvezetőt használnak, mint benzinüzemű társaik, valamint

a járművek nagyobb mértékű automatizálása miatt az autókba szánt chipek gyártói továbbra is meglehetősen elfoglaltak a növekvő eladások következtében

A piac hosszú távú kilátásai szilárdnak tűnnek: Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla 2030-ra évi 20 millió járműre tervezi növelni termelést a 2022-es 1,3 millióról. Az autógyártó azt is jelezte, hogy dolgozik azon, hogy járművenként kevesebb chipet használjon, de nem számol azzal, hogy a chipgyártó kapacitás akadály lenne.

Iparági vezetők szerint erős a növekedés az autókba kerülő chipek számában.

2021-ben egy átlagos autóban körülbelül 1200 chip volt, ami kétszerese a 2010-es számnak, és az ütem valószínűleg csak növekedni fog.

A holland NXP Semiconductors, a német Infineon Technologies, a japán Renesas Electronics (ennek leégése indította el a globális autóipari chiphiányt), az amerikai Analog Devices a Texas Instruments a közelmúltban rendre az autóipari részlegeik növekvő eladásairól számoltak be, és erős kilátásokat adtak az idei évre.

Az NXP autóipari chipeladásai tavaly 25 százalékkal nőttek, és a vállalat közölte, hogy az idei első negyedévben 15 százalék körüli növekedésre számít. A Renesas autóipari üzletága közel 40 százalékkal emelkedett tavaly, és az elemzők további növekedést várnak ebben a negyedévben. Az Analog Devices, amely eladásainak közel negyedét az autóiparból szerzi, tavaly 29 százalékos növekedést jelentett ebben a szegmensben.

A chipgyártó vállalatok kapacitásbővítésre készülnek, hogy kielégítsék a növekvő autóipari keresletet, és más ágazatok, például a számítógépek és az okostelefonok fellendülésére számítanak.

A Texas Instruments a múlt hónapban közölte, hogy 11 milliárd dolláros chipgyárat építene Utah államban, az NXP is bejelentette, hogy mérlegeli a texasi bővítést.

Nemcsak maguk az autók válnak egyre chip-éhesebbé: a járműgyártásban a munkaerőhiány kezelésére és a költségek csökkentésére törekedve nagyobb automatizációt alkalmaznak.

Az autós chipek fellendülése ellentétben áll a chipgyártók más ágazatokban tapasztalható éles visszaesésével, amelyek termékei a fogyasztói igényekhez szorosan kötődő elektronikába kerülnek. Az Intel, az árbevétel alapján legnagyobb amerikai chipgyártó a negyedik negyedévről veszteségről számolt be, és erre a negyedévre újabb veszteséget vár, amelyet a személyi számítógépek iránti csökkenő kereslet okoz. A rivális Advanced Micro Devices is küzd a PC-piac hullámzásával, ahol az iparági szállítások várhatóan 12,5 százalékkal csökkennek az idén a Morgan Stanley friss becslése szerint.

mobiltelefonos chipjeiről ismert Qualcomm a piaci dinamika mindkét oldalát érzi. A vállalat a legutóbbi pénzügyi negyedévében 18 százalékos visszaesésről számolt be a mobiltelefonokból származó bevételeiben, miközben az autóipari eladások 58 százalékkal 456 millió dollárra emelkedtek. Az autóipari chipek a vállalat teljes bevételének mintegy 5 százalékát teszik ki.

Az autós chipek keresletnövekedése annak ellenére következett be, hogy az autóeladások történelmi mértékben visszaestek, és tavaly több mint egy évtizede a legalacsonyabbak voltak az Egyesült Államokban.

Az autók fokozódó digitalizálása azt jelenti, hogy még az alacsonyabb járműeladások sem rontják az autóipari chipek iránti keresletet

– mondta Kurt Sievers, az NXP, az autópiac egyik legnagyobb chipbeszállítójának vezérigazgatója. „A piaci részesedés növekedése és az elektromos járművekre való átállás elegendő volt ahhoz, hogy ellensúlyozza a gazdasági gyengeséget és az ellátási lánc problémáit, amelyek korlátozták az autógyártást” – tette hozzá.

Eddig hiánycikk volt, a lassuló világgazdaságban már nem kell a chip

Tavaly novemberben a chipek globális értékesítése 9,2 százalékkal, 45,48 milliárd dollárra csökkent a 2021. novemberi 50,09 milliárd dollárról. Nemrég még az égető félvezetőhiány borzolta a kedélyeket. Bővebben >>>