Szerbiában január elsejétől a járművek után fizetett adót nem a hengerűrtartalom, hanem a gyártási év alapján számolják el, ám ez csak azokra a gépkocsikra érvényes, amelyek motorjának a hengerűrtartalma 2000 köbcenti felett van, és azok közül sem mindegyikre, csak azokra, amelyek 5 és 20 év közöttiek - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó a szerbiai autósok idegeit borzoló új szabályozásról

Ha minden feltételt figyelembe veszünk, vagyis, hogy a motor hengerűrtartalma 2000 köbcenti felett legyen, illetve, hogy az autó kora 5 és 20 év között mozog, akkor kiderül, hogy ez az intézkedés mindössze mintegy 60 ezer tulajdonost érint majd.

Bár Szerbiában a járművek átlagéletkora 17 év körüli, a legtöbb autó motorja 2000 köbcenti alatt van, így nekik semmilyen könnyítést nem jelent majd az új adószámítás. Az országban több mint kétmillió személygépkocsi van, vagyis a tulajdonosok három százalékát érinti ez az új intézkedés.

Valójában a nagy, leharcolt verdák tulajdonosai járnak jól. Egy 3000 köbcentis motorral rendelkező 10 és 20 év közötti autó bejegyzése az eddigi 146 382 dinár helyett 85 389 dinár lesz (egy dinár 3,1 forint). Amíg az autótulajdonosok mintegy három százalékának január elsejétől kevesebbet, a többieknek már november elsejétől többet kell fizetniük a regisztrációnál, ugyanis a szerb kormány döntése értelmében a helyi kommunális illeték öt és fél százalékkal nőtt. Ezt az illetéket még mindig a motor hengerűrtartalma alapján határozzák meg az autóknál és a motoroknál is.