A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet pénteki beszámolója szerint a memorandum egy olyan megbízásról szól, amelynek célja jelentés összeállítása a károk, a veszteségek és a szükségletek mértékékéről.

A jelentésben meg kell határozni a háború által a mariupoli infrastruktúrára gyakorolt hatást, és becslést kell készíteni a rekonstrukció költségeiről - áll az EBRD londoni tájékoztatásában. A jelentés lesz a város újjáélesztését célzó stratégia alapja. A cél a költségbecslések mellett potenciális befektetők és adományozók bevonása Mariupol újjáépítésébe a város teljes felszabadulása után.

A megállapodás alapján, amelyet Varsóban írt alá Vadim Bojcsenko, az Oroszország megszállta Mariupol polgármestere és Mark Magaletsky, az EBRD Ukrajnáért felelős igazgatóhelyettese, az EBRD vezetésével készül majd a jelentés a város tömegközlekedésében, vízellátási és közegészségügyi rendszerében, valamint a hulladékkezelésben és a közvilágításban keletkezett károkról.

Az EBRD a munkát a Világbank-csoporttal szoros együttműködésben végzi, annak érdekében, hogy a jelentés illeszkedjen a károk és a szükségletek Ukrajna egészére kiterjedő világbanki gyorsfelméréséhez.

A mariupoli városi hatóságoknak - amelyek jelenleg ukrán ellenőrzésű térségekben dolgoznak - nincsenek meg az erőforrásaik és a kapacitásuk egy ennyire összetett felmérési program finanszírozásához és kivitelezéséhez, ezért kérték az EBRD támogatását. A bank nemrégiben hárommilliárd euróig terjedő pénzügyi támogatási csomagot állított össze Ukrajnának a 2022-2023-as időszakra.

Közösen támogatnak

Az Ukrajna elleni orosz invázió februári kezdete óta az EBRD több mint egymilliárd euró támogatásra vállalt kötelezettséget Ukrajna számára, és a 2023 végéig terjedő időszakban ezt az összeget szeretné a háromszorosára növelni.

A program elsődleges célja a reálgazdaság támogatása, ezen belül a kereskedelemfinanszírozás, az energia- és az élelmiszerellátási biztonság fenntartása, a vasúti infrastruktúra helyreállítása és likviditási támogatás nyújtása az ukrajnai gyógyszeriparnak. Az e befektetésekkel járó kockázatok megosztásába az EBRD más partnereket is bevon, köztük az Európai Uniót, az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot.

A tevékenységi területéhez tartozó országok növekedési kilátásairól összeállított idei őszi jelentésében az EBRD azt valószínűsítette, hogy az ukrán hazai össztermék (GDP) 2022 egészében 30 százalékkal zuhan - írja az MTI.